Uraganul a lovit în plin statele Texas şi Louisiana

Uraganul a lovit în plin statele Texas şi Louisiana
Monstrul RITA a lovit puternic statele Texas şi Louisiana. Uraganul a ajuns pe uscat în această dimineaţă, la graniţa dintre cele două regiuni, în Sabine Pass. Rafalele de vânt, însoţite de ploi torenţiale, au suflat cu peste 200 de kilometri la oră.

Cele mai grav afectate oraşe sunt Beaumont, Lake Charles, Galveston, Lumberton şi Port Arthur. Uraganul Rita a devastat regiuni unde se află numeroase rafinării, iar experţii se înreabă ce se va îmtâmpla cu preţul petroului la deschiderea burselor.

Vestea bună este că Rita a scăzut în intensitate, ajungând uragan de categoria unu pe scara Saffir Simpson, dar în continuare rămâne periculoasă.

Autorităţile din zonele afectate de uraganul Rita spun că situaţia este extrem de gravă: sute de case au fost distruse, drumurile sunt impracticabile, copacii au fost smulşi din rădăcini.

La toate acestea se adaugă şi incendiile izbucnite din cauza scurt-circuitelor. Pompierii fac cu greu faţă situaţiei, iar vântul puternic ajută la răspândirea flăcărilor.

În Beaumont, Texas, forţa uraganului Rita şi-a făcut din plin simţită prezenţa. Oraşul este un important centru petrolier.

În Louisiana şi Texas cel puţin 500 de mii de oameni au rămas fără energie electrică. Rita a provocat inundaţii masive în oraşul New Orleans, deja devastat de uraganul Katrina. Autorităţile locale spun că digurile care mai rămăseseră în picioare, au cedat acum în faţa monstrului Rita.

Rafalele de vânt poartă prin aer tot felul de gunoaie pe care le-a adunat din zonele pe care le-a măturat. Acestea sunt extrem de periculoase pentru cei care se aventurează pe străzi pentru a filma sau fotografie uraganul.

Jurnaliştii cu experinţa uraganelor spun că nu au mai văzut de mult o furtună precum Rita. Aceasta din cauza precipitaţiilor care sunt extrem de abundente.

Aproape trei milioane de oameni au fost evacuaţi din zonele de coastă ale Texasului şi Louisianei şi duşi în centre speciale pentru refugiaţi.

Adimistraţia lui George W. Bush şi-a luat toate măsurile de siguranţă pentru a nu mai fi prinsă pe picor greşit aşa cum s-a întâmplat în cazul uraganului Katrina. Sute de autobuze i-au transportat pe oameni în locuri sigure, iar la aceste centre au fost trimise tone de hrană, apă şi medicamente.