Uraganul Rita a ajuns la gradul 5

Reactualizat la:
Uraganul Rita a ajuns la gradul 5
Uraganul Rita se apropie de Texas şi Louissiana. Preşedintele american George W. Bush a decretat stare de urgenţă în cele două state şi a cerut imperativ locuitorilor din New Orleans şi Galvaston să plece imediat din calea uraganului.

Autorităţile se aşteaptă la un nou dezastru, intensitatea uraganului atingând, în acest moment, gradul maxim, 5 pe scara Saffir Simpson.

NASA a ordonat evacuarea a 15 mii de angajaţi din centrul spaţial din Houston. Primăria a cerut populaţiei să plece din cartierele joase ale oraşului, care riscă să fie inundate.

‘Evacuări obligatorii au fost ordonate locuitorilor din New Orleans şi Galvaston. Le-am cerut oamenilor să asculte cu atenţie şi să se comformeze instrucţiunilor pe care le primesc din partea autorităţilor federale şi locale.

Sperăm şi ne rugăm ca uraganul Rita să nu fie o furtună devastatoare, dar trebuie să ne pregătim pentru tot ce e mai rău.’

Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite a anunţat că rafalele de vînt au ajuns până la 265 de kilometri pe oră. În Houston oamenii au început să se refugieze, autorităţile aşteptându-se ca aproape 1 milion 200 de mii de persoane să plece din oraş.

‘Chiar dacă Rita ar putea să scadă în intensitate când va lovi ţărmul, să scadă de la gradul 5 la gradul 4, este foarte probabil să fie o furtună distrugătoare când va ajunge în Texas.

Acesta este motivul pentru care încurajez persoanele care locuiesc de-a lungul coastei, de la Corpus Christi la BeaumontPort să plece în mod voluntar, dacă au posibilitatea să facă asta’ Pagubele ar fi foarte mari dacă Rita ar afecta rafinăriile din Texas, care înseamnă 23 la sută din producţia de petrol a SUA.

Ne putem aştepta, în acest caz, la o creştere acclerată a barilului de petrol.

Specialiştii se aşteaptă ca Rita să atingă ţărmul sâmbătă, în zona oraşului Galveston, cu o intensitate destul de ridicată, cel puţin de gradul 3, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane.

De marţi, locuitorii oraşului au început să fie evacuaţi. În 1900 o puternică furtună a distrus acest oraş, ucigând cel puţin 8 mii de persoane. În New Orleans oamenii abia întorşi acasă au trebuie să plece din nou din calea uraganului.

Sursa: Realitatea.tv