Uraganul Wilma ar putea fi cel mai puternic

Reactualizat la:
Uraganul Wilma ar putea fi cel mai puternic
Ciclonul Wilma, care a devenit, miercuri dimineaţă, uragan de categoria a cincea, nivelul maxim pe scara Saffir-Simpson, a înregistrat un nou record, având cel mai scăzut nivel de presiune înregistrat vreodată.

La ora 12.00 GMT (15.00 ora României) un avion militar american care
a efectuat un zbor de recunoastere a masurat nivelul presiunii în zona
uraganului la 882 de milibari, sub recordul de 888 de milibari stabilit în
1988, în timpul uraganului Gilbert. Presiunea scazuta indica o intensitate
mai mare a uraganului.

Uraganul a crescut în intensitate în interval de doar câteva
ore. Astfel, miercuri, la ora 04.00 GMT (07.00, ora României), uraganul
Wilma a devenit de categoria a patra, fiind însotit de rafale de vânt
a caror viteza ajungea la 240 de kilometri la ora, dar, potrivit relatarilor
NHC, cu doar 90 de minute mai târziu, rafalele de vânt sporisera
în intensitate în mod spectaculos, depasind 281 de kilometri pe
ora.

Uraganul Wilma, localizat în vestul Insulelor Caraibe, se îndreapta,
potrivit prognozelor, catre partea de sud-vest a statului Florida, unde ar putea
ajunge la sfârsitul saptamânii.

Potrivit prognozelor meteorologice, sâmbata, când uraganul Wilma
este asteptat sa ajunga pe teritoriul american, acesta va scadea în intensitate,
ajungând la categoria a treia. Expertii avertizeaza însa ca, din
cauza naturii haotice a ciclonului, prognoza s-ar putea modifica.

La ora 09.00 GMT (12.00, ora României), centrul uraganului Wilma a fost
localizat la o distanta de 274 de kilometri sud-sud-vest de lnsula Grand Cayman
si la aproximativ 587 de kilometri sud-est de Cozumel, Mexic.

Uraganul se îndrepta în directia vest-nord-vest, cu o viteza de
aproape 13 kilometri pe ora, a anuntat NHC, adaugând ca se asteapta ca
aceasta sa se îndrepte catre nord-vest în urmatoarele 24 de ore.