Urbanismul, băgat în viteză

2Comentarii
ORADEA – Comisia municipală de urbanism, organism consultativ al Consiliului Local, va suferi modificări semnificative, în vederea eficientizării activităţii acesteia, anunţă arhitectul-şef Andrei Luncan.

Conform acestuia, ideal ar fi ca aceasta să se întrunească săptămânal, şi nu lunar, ca acum, când volumul de muncă este mare, iar implicarea specialiştilor nu este retribuită.
„Am constatat mai multe deficienţe ale sistemului, aşa cum funcţionează el în prezent, generate şi de numărul mare de lucări depuse spre avizare. Săptămâna trecută, spre exemplu, am avut 100 de dosare pe care nu le-am putut acoperi într-o singură zi, motiv pentru care şedinţa s-a întins pe două zile”, declară Andrei Luncan.

Proiecte slabe
Acesta se plânge şi de „reducerea calitativă a proiectelor depuse”, atât prin prisma lipsei de documente necesare pentru obţinerea avizelor, cât şi prin aceea că „există un număr tot mai mare de nespecialişti, ingineri constructori, care fac proiecte de arhitectură şi apoi găsesc colegi urbanişti care să-şi însuşească lucrarea prin semnătură”, apreciază arhitectul-şef al Oradiei, precizând că nu doreşte „nici constrângere, nici război” cu colegii săi, ci doar un nivel calitativ ridicat al proiectelor depuse.
Conform acestuia, reformarea modului de lucru al comisiei va consta şi din introducerea unei proceduri exacte din care să reiasă numărul de documente necesare pentru obţinerea unui aviz de la comisie.

„Avem dosare vechi şi de doi ani, încă incomplete, la care aşteptăm încă documente”, spune arhitectul-şef. Înainte ca proiectul de modificare să ajungă pe masa consilierilor locali, va face subiectul unei dezbateri publice.

Recomandă verificări
Unele măsuri pentru protecţia cetăţenilor interesaţi să cumpere terenuri au fost deja luate. Astfel, printr-o decizie mai veche a aleşilor locali, înainte de întocmirea unui plan urbanistic zonal sau general, solicitantul este obligat să rezolve problema accesului la parcela pe care o deţine.

„Înainte de a cumpăra un teren, cetăţenii ar trebui să vină la Primărie să ceară un certificat de urbanism, din care reiese destul de clar situaţia în care se află parcela”, îndeamnă şeful Executivului local, Petru Filip.

Ghilea Cristina2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor