URBIS – pentru ca primarii să investească cu cap

Comisia Europeană crede că oraşele europene mari şi mici au nevoie de ajutor pentru o dezvoltare care să ţină cont şi de schimbările climatice
Comisia Europeană crede că oraşele europene mari şi mici au nevoie de ajutor pentru o dezvoltare care să ţină cont şi de schimbările climatice - © Sursa: rusi.org
Uniunea Europeană anunţă deschiderea unui serviciu specializat, în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii, pentru a ajuta oraşele să se dezvolte sustenabil, ţinând cont şi de schimbările climatice.

Comisia Europeană anunţă că va ajuta oraşele de pe tot teritoriul Uniunii să îşi planifice mai bine investiţiile, pentru o strategie de dezvoltare mai bună şi un acces mai uşor la finanţare. Totul, ţinând cont de noile provocări climatice.

Triste borne locale

Anunţul vine în contextul în care Judeţul Bihor tocmai a ratat în această toamnă finanţarea pentru proiectul său strategic, pentru investiţii masive în sănătate, depus de Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea. CJ încearcă să salveze proiectul de aproximativ 10 milioane de euro, depus pe fonduri transfrontaliere. De asemenea, este deja celebru episodul Ciuperca din Oradea. În urmă cu un an, în noiembrie 2016, dealul cu acelaşi nume a luat-o la vale, după o investiţie a Primăriei ce a beneficiat de fonduri UE, dar care a defrişat masiv, neţinându-se cont de realităţile geologice ale dealului.

URBIS („Urban Investment Support” – eng.), noul serviciu de consultanţă al UE va fi pus la dispoziţia primarilor, indiferent de dimensiunea oraşului. „Noul serviciu de consiliere le va sprijini în conceperea, planificarea și implementarea strategiilor și proiectelor lor de investiții, oferindu-le consultanță financiară și tehnică personalizată, inclusiv referitor la opțiuni de finanțare inovatoare. Obiectivul este de a promova demararea pe termen scurt și mediu a unor proiecte solide, de exemplu în domeniul acțiunilor climatice urbane”, arată Comisia, într-un comunicat.

Comisarul european Corina Creţu a vorbit despre această iniţiativă, cu ocazia Forumului Oraşelor 2017, desfăşurat la Rotterdam.

Evaluări în 2018

URBIS va fi format din experți ai Băncii Europene de Investiții (BEI) provenind de la diferitele servicii consultative și de proiect ale instituției, inclusiv din personal BEI aflat în statele membre, și din experți ai JASPERS, echipa independentă specializată în elaborarea proiectelor de calitate finanțate de UE. De sprijinul lui pot beneficia orașe de toate dimensiunile din toate statele membre, prin intermediul unei pagini de internet (http://eiah.eib.org/).

Deocamdată, URBIS se va folosi de resursele BEI, cererile de sprijin primite de URBIS urmând a fi evalutate de BEI şi de Comisie în a doua jumătate a anului 2018. Lucrările și analizele URBIS vor contribui la procesul de reflecție în curs asupra următorului cadru bugetar al UE, pentru perioada post-2020.

Reaminim că, în afară de Oradea, în judeţul Bihor mai funcţionează alte nouă oraşe: Salonta, Marghita, Beiuş, Aleşd, Valea lui Mihai, Săcueni, Ştei, Vaşcău şi Nucet. Ultimele două sunt, însă, spaţii cât se poate de rurale, cu 2.300, respectiv 2.150 de locuitori.

Taguri:


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor