USR, către PNL, PSD, UDMR și ALDE: ce prioritizăm, gardul bisericii sau toaleta școlii?

Ilie Bolojan – PNL,Cseke Attila - UDMR, Ioan Mang – PSD, Ciprian Blejan – ALDE
Ilie Bolojan – PNL,Cseke Attila - UDMR, Ioan Mang – PSD, Ciprian Blejan – ALDE
Filiala condusă de Silviu Dehelean „mitraliază” pactul gulerelor albe, încheiat de șefii partidelor din Consiliul Județean, constatând că bihorenii nu au nimic de câștigat.

USR observă că, după ce în urmă cu un an, PNL numea alianța ce conducea județul ca fiind „cooperativa de la CJ” sau „golănie politică și lipsă de responsabilitate”, acum a devenit principalul beneficiar al ei! Prin semnarea parctului la care UDMR a ținut morțiș, după rezultatul alegerilor europarlamentare, practic, PNL a primit 10% de la PSD și 4% de la UDMR, primarii PNL devenind beneficiarii acestei înțelegeri.

USR le reproșează liberalilor un alt defect de ipocrizie, pe tema alocării banilor către biserici. Anul trecut, liberalii acuzau coaliția PSD – UDMR – ALDE că alocă bani cultelor pentru a câștiga favoruri electorale, iar acum, cu PNL introdus în pactul gulerelor albe, obiceiul rămâne neschimbat. 4,1 milioane de lei s-au alocat anul trecut bisericilor, de la CJ Bihor, iar anul acesta, circa 4,8 milioane de lei, constată USR, care a calculat procente evlavioase per partid! ALDE 23,6%, PSD 21%, PNL 16,4%, UDMR 10,65%. USR:

„Pentru ce s-au acordat acești bani? Evident, pentru «priorități comunitare»: automatizare clopote, parcare la capelă, garduri la biserică, mobilier, amenajament, picturi, scaune, casa parohială”. USR-iștii deduc că, „există o «taxă pentru biserică» convenită din această sursă de venit, anuală, în cuantum de aproximativ 1 milion de euro”.Școli cu buda-n curte – calcul per partid!„Sigur, aprecierile noastre pot fi subiective și poate toate aceste cheltuieli sunt importante.

Dar când ai de ales între un gard la biserică și un grup sanitar la școală și nu ai bani decât pentru una dintre ele, ni se pare evident care ar trebui să fie ordinea priorităților. Conform răspunsului primit la o interpelare a deputatului USR Silviu Dehelean, din martie 2019, în Bihor avem in continuare 46 de școli cu toalete tip latrină în curte, fără apă curentă și fără canalizare.

Nouă dintre acestea au fost cuprinse într-o lista de propuneri de investiții prin POR și PNDL, în timp ce 37 dintre ele rămân în același stadiu: 17 școli cu toaletă în curte în localitățile conduse de primari PNL, 12 școli în localități conduse de primari PSD, opt școli în localități cu primari UDMR. Toate acestea în condițiile în care o toaletă modernă, cu apă curentă, cu aproximativ 20 de grupuri sanitare, costă maximum 10.000 de euro, dacă este construită de la zero.

Dacă doar renovezi și dotezi una existentă, costurile pot coborî până la 5.000 de euro.După treizeci de ani, oamenii din Bihor vorbesc tot despre asfaltarea drumurilor, tot despre alimentarea cu apă, tot despre canalizare, tot despre amenajări de albii de râuri, tot despre toalete în curte la școală. Vorbim tot despre lucrurile elementare care fac parte din abc-ul civilizației, lucruri pe care încă nu le avem sau, dacă le avem, sunt făcute de mântuială.

În treizeci de ani, în satele Bihorului, cu mici excepții, nu s-a schimbat mai nimic”, constată USR Bihor.

CUM S-AU ÎMPĂRȚIT BANII

În 2018, suma disponibilă a fost de 15.483.000 de lei, împărțită astfel: ALDE 1,29% (200.000 de lei), PSD 48% (7.433.000 de lei), PNL 18% (2.918.000 de lei), UDMR 30% (4.707.000 de lei).

Slovaci și primari independenți (225.000 de lei).În 2019, suma disponibilă a fost de 28.493.000 de lei, împărțită astfel: ALDE 2,45% (700.000 de lei), PSD 38% (11.035.000 de lei), PNL 31% (8.981.000 de lei), UDMR 26% (7.471.000 de lei), Slovaci și primari independenți (306.000 de lei).

Partidul lui Dehelean spune că nu e anti-PSD, ci împotriva modului în care s-a făcut politică în România, de 30 de ani încoace.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor