Utilizatorii de produse fitosanitare, verificati

Nicolae Hodisan
Nicolae Hodisan
Atenţie la tratamentul chimic al seminţelor destinate însămânţării de toamnă.

Cerealele păioase de toamnă cum ar fi grâul, orzul şi orzoaica dar şi secara şi triticalele sunt frecvent atacate, pe toată perioada de vegetaţie, de un complex de patogeni şi dăunători. Atacul acestora început cel mai adesea din perioada de germinare – răsărire poate cauza pagube importante micilor sau marilor exploataţii agricole.

„Având în vedere că la diferite culturi de câmp, numeroşi agenţi de dăunare se transmit prin sămânţă şi sol, iar prin atacul lor pot provoca pagube importante, uneori chiar compromiterea culturii, se impune a fi luate o serie de măsuri specifice de combatere, care în cele mai multe cazuri se bazează pe tratarea chimică a seminţelor”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

O atenţie deosebită la înfiinţarea culturilor de toamnă se va acorda tratamentului chimic al seminţelor destinate însămânţării.

Recomandări

 Specialiştii DA Bihor recomană a se respecta cu stricteţe recomandările tehnice cu privire la tehnologia tratării seminţelor şi la utilizarea produselor de protecţia plantelor, precum şi prevederile reglementărilor în vigoare în domeniu, fără a se accepta adoptarea unor soluţii unice, nediferenţiate în funcţie de patogen, dăunător sau plantă premergătoare.

Alegerea produsului chimic pentru tratarea seminţelor trebuie să ţină seama de agenţii patogeni şi de insectele dăunătoare ce urmează a fi combătute, diferenţiat pe plantele de cultură, precum şi de asolamentul respectiv.

Stabilirea produsului comercial de tratat, respectarea dozei recomandate şi aplicarea corectă a tehnologiei de tratare a seminţelor, reprezintă principalii factori de care depinde reuşita acestei acţiuni.Calitatea executării tratamentului condiţionează în mare masură eficacitatea produsului utilizat la tratarea seminţelor.

„Din această cauză operaţiunea de tratare a seminţelor de cereale păioase trebuie să se efectueze cu maşini de tratare corespunzătoare, bine reglate, care să asigure o acoperire uniformă a seminţelor cu produsul chimic respectiv. Deoarece produsele recomandate pentru tratarea seminţelor sunt toxice, se impune ca manipularea şi depozitarea acestora, precum şi toate operaţiunile de tratare, manipulare şi depozitarea seminţelor tratate, inclusiv efectuarea semănatului să se execute cu respectarea obligatorie a tuturor măsurilor de protecţia muncii şi a normelor PSI prevăzute de reglementările în vigoare”, a conchis Nicalae Hodişan.

În următoarele zile, inspectorii din cadrul Poliţiei Fitosanitare din subordinea Direcţiei Agricole Bihor vor efectua controale la utilizatorii de produse fitosanitare toxice (T) şi foarte toxice (T+).

Scopul acţiunii fiind acela de a verifica modul de depozitare şi utilizare al acestor produse precum si deţinerea autorizaţiei de utilizare a acestora.

S.Al.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !