Va dispărea şi Galeria Mică?

1Comentariu
Va dispărea şi Galeria Mică?
Retrocedarea multor cladiri de patrimoniu din Oradea episcopiilor locale au devenit obiectul unor dispute între biserici si conducerile institutiilor cultural-artistice.

Acestea din urma se vad nevoite în ultima perioada sa renunte la spatiile în care ani de zile si-au desfasurat activitatea. Daca Muzeul Tarii Crisurilor si Biblioteca Judeteana se afla în plin proces de mutare din vechile sedii, iar Filarmonica de Stat se pregateste sa împartaseasca aceeasi soarta, pe lista „excomunicatilor” a intrat acum si Galeria Mica a Societatii Uniunii Artistilor Plastici, filiala Bihor, situata pe str. Republicii nr. 13. Proprietar nou, pretentii noi


Desi a semnat un contract de închiriere pe spatiul respectiv, valabil pâna în 2009, o data cu schimbarea proprietarului si trecerea imobilului în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe, în vara anului trecut, situatia s-a schimbat radical. Conducerea galeriei a fost pusa în fata unei situatii delicate în momentul în care capii Bisericii Ortodoxe si-au exprimat dorinta de a impune o chirie de 64.000.000 de lei, în locul celei de 600.000, pe care o platea pâna acum Primariei. Aceasta rasturnare aduce cu sine imposibilitatea onorarii cererii bisericesti si inevitabila parasire a spatiului.


„Decizia a fost anuntata de pe o zi pe alta, fara a ne da un termen de gratie”, spune directorul galeriei, Iosif Gui. „Am încercat sa rezolvam într-un mod agreabil aceasta problema, într-o întrunire pe care am avut-o cu ei si la care au participat si directorul DJCCPCN Bihor, Ligia Mirisan, si adjunctul Craciun Parasca, însa fetele bisericesti au fost de neînduplecat”, continua Gui.

Pierd 1,5 miliarde


Artistii oradeni au primit spatiul în anul 1982, rastimp în care aici au fost organizate numeroase manifestari artistice, acesta fiind la un moment dat singurul spatiu expozitional viabil al orasului, în conditiile desfiintarii Galeriei de Arta de la parterul complexului Mercur. Conducerea UAP sustine ca ei au investit în reconditionari capitale, la acea vreme, sume care se ridica astazi la valoarea unui milliard si jumatate, bani pe care nimeni nu-i va da înapoi.


În sustinerea propriei cauze, Biserica spune ca ei nu doresc sa dea afara galeria, doar ca acestia, chiriasii, trebuie sa se conformeze cererilor pe care proprietarii le impun. Argumentul de baza pe care parintele vicar Vasile Bota îl aduce este faptul ca parohiile oradene sunt foarte sarace si ca Biserica are nevoie de bani. Chiria pe care au hotarât-o este la fel pentru toti cei care se afla în cladirea Episcopiei. „Noi am cerut tuturor aceeasi chirie, care este mai mica decât cele de pe piata”.


În acest context, în cazul în care conducerea galeriei nu poate sa se conformeze noii situatii, este nevoita sa apeleze la marinimia Primariei, cea care ar trebui sa suporte cheltuielile chiriei marite sau sa gaseasca un nou spatiu expozitional într-un termen relativ scurt, care ar acoperi cel mult doua-trei luni.

Laura Voicu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor