Vaccin contra cancerului

ORADEA – În numai nouă luni, Comisia Europeană aproba vaccinul Silgard împotriva virusului papiloma uman (HPV), care este primul şi singurul vaccin din lume ce previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale şi alte afecţiuni cauzate de cele patru tipuri de HPV (6, 11, 16 şi 18).

Acest produs, considerat ca o inovaţie în medicina mondială, a devenit disponibil de câteva zile şi în România. Produs de către Merck Sharp & Dohme şi comercializat pentru prima dată la finele anului trecut în SUA cât şi în unele ţări ale Uniunii Europene, vaccinul poate fi administrat copiilor între 9 şi 15 ani şi femeilor tinere cu vârsta între 16 şi 26 de ani, în trei doze, pe parcursul a şase luni (0, 2, 6 luni).

Silgard se poate găsi acum şi în farmaciile din Bihor, putând fi eliberat numai pe bază de prescripţie medicală, la recomandarea medicului de familie sau a medicilor specialişti. Costul unui vaccin, cu cele trei doze aferente, este de 1.300 de lei, adică 450 de lei/doză.

 

Înainte de primul act sexual

Testele clinice au demonstrat că Silgrad previne în proporţie de 100% cazurile de cancer de col uterin şi alte afecţiuni provocate de HPV 6, 11, 16 şi 18, atunci când se administrează la persoane care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus înainte de vaccinare.

„Pentru a fi eficace, acest vaccin trebuie făcut înainte ca tânăra să aibă primul contact sexual. Odată instalat virusul, vaccinul nu mai are nici un efect”, susţine dr. Lucia Milian, medic şef al secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

 

Statisitici îngrijorătoare

Cancerul de col uterin face anual peste 15.000 de victime în Europa. România ocupă din păcate un loc de frunte în topul ţărilor cu cea mai mare rată de incidenţă, cu aproximativ 20-30 de cazuri noi/100.000 de femei.

Aceeaşi situaţie se întâlneşte doar în ţările subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud. Totodată, rata mortalităţii prin cancer de col uterin se află în continuă creştere în ţara noastră. Dacă în 1982 existau 15,68 de cazuri la 100.000 de femei, în 2000 numărul acestora s-a dublat: 31,5 cazuri/100.000 de femei, rata mortalităţii din cauza cancerului de col uterin fiind de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor UE.

„Multe dintre paciente se prezintă la medic atunci când cancerul de col uterin se află într-o fază avansată, când nu se mai poate face mare lucru. Ne lipseşte educaţia medicală”, adaugă dr. Milian. Incidenţa cea mai crescută a acestui tip de cancer se întâlneşte la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani. „Totuşi, ne bucură faptul că în ultima perioadă a început să crească speranţa de viaţă în rândul pacientelor. De aceea şi acest vaccin va avea o contribuţie majoră în reducerea cazurilor de cancer de col uterin”, conchide dr. Milian.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !