Vaccinare antipestă

Vaccinare antipestă
Deva – Din această lună începe campania de vaccinare a porcilor împotriva pestei porcine clasice. Programul se va derula pe o perioadă de circa 4 ani, iar costul total la nivel naţional se ridică la 45,3 milioane de euro.

Vaccinul este gratuit, însă manopera se va plăti. Vaccinarea va fi coordonată de medicul veterinar autorizat de la Direcţia Judeţeană Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. 

„Vaccinul va sosi în judeţul Hunedoara de-abia săptămâna viitoare. Cred că vaccinarea va începe în 4-5 decembrie. Luni ne vom întâlni pentru a stabili care va fi cuantumul tarifului ce se va plăti pentru efecturea vaccinului. Totuşi cred că măsura este puţin cam tardivă, deoarece încep tăierile ocazionate de sărbători”, a declarat Marius Lăzărescu, directorul DSVSA Hunedoara.

În judeţul Hunedoara efectivele de porcine se ridică la 60.000 de animale. În acest an au existat trei focare de pestă porcină. Primul a fost depistat în localitatea Luncoiu, altul la o microfermă din apropierea Devei, iar ultimul la Boholt.

Campania de vaccinare de urgenţă se derulează în trei etape. Vor fi vaccinaţi atât porcii din gospodăriile particulare, cei din exploataţiile profesionale comerciale de porcine, autorizate sanitar-veterinar, precum şi mistreţii.

În prima etapă, care începe în această lună, se vaccinează toţi porcii în vârstă de peste 20 de zile, inclusiv purceii cu vârsta între 20 şi 40 de zile. Pe durata campaniei de vaccinare va fi interzisă mişcarea în scop comercial a porcilor vaccinaţi, iar porcii vaccinaţi trebuie să fie marcaţi cu litera „V” pe crupa dreaptă.

Cea de-a doua etapă va începe la data de 1 martie 2007. Vor fi vaccinaţi toţi porcii care nu au fost vaccinaţi în prima etapă, purceii proveniţi de la scroafele vaccinate (la vârsta de 8-9 săptămâni) şi orice alţi porci cumpăraţi de crescătorii şi nevaccinaţi.

De la 1 septembrie 2007 începe a treia etapă, în care se vor vaccina toţi porcii cu vârsta mai mare de 60 de zile.

Contravenţii şi amenzi
Vor plăti amendă de la 1.000 la 2.000 de lei noi cei care comercializează porcine din exploataţii nonprofesionale pentru consum familial. O amendă de la 5.000 la 10.000 de lei noi se aplică pentru comercializarea porcilor din exploataţii nonprofesionale, microferme comerciale, în afara pieţei locale, a cărnii, produselor sau deşeurilor din exploataţiile nonprofesionale, pentru introducerea în unităţile de abatorizare a porcinelor vii provenite din exploataţii nonprofesionale.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase