Vaccinari antirabice obligatorii

Animale vaccinate antirabic
Animale vaccinate antirabic
Vaccinul antirabic este administrat atât cânilor, pisicilor cât şi vulpilor din mediul silvatic.

În cursul lunii noiembrie se realizează acţiunea de vaccinare antirabică la câini şi pisici. Această acţiune este realizată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, organizaţi în cabinete medicale veterinare.

Pentru a putea fi vaccinate, animalele trebuie să posede carnete de sănătate.

„Ţinând cont de importanţa acestei boli, proprietarii de animale trebuie să se prezinte la sediile circumscripţiilor sanitar-veterinare de asistenţă în a căror rază îşi au domiciliul, în vederea luării în evidenţă şi a catagrafierii”, a precizat Sorin Hodişan, directorul DSVSA Bihor.

De asemenea, deţinătorii de animale trebuie să anunţe în termen de şape zile orice modificare produsă prin cumpărare, pierdere, înstrăinare sau naştere, de la ultima catagrafie, să notifice cu 21 de zile înainte intenţia de a porni cu turmele la păşunat şi să identifice câinii însoţitori, în scopul stabilirii statusului imun sub raportul rabiei, precum şi al efectuării tratamentelor necesare, să prezinte animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice şi să respecte dispozitiile DSVSA.

Vulpi vaccinate

În paralel se desfăşoară şi acţiunea de vaccinare antirabică a vulpilor din medicul silvatic, prin administrarea pe cale orală a momelilor vaccinale. Vaccinarea orală a vulpilor se aplică ţinându-se cont de recomandarea Comisiei Europene, în baza solicitărilor formulate de România.

Vaccinurile utilizate sunt imunogene, inofensive şi produse pentru principalele animale susceptibile la turbare, astfel încât să fie utilizate în mai multe campanii de vaccinare, stabilite pe parcursul anului, indiferent de condiţiile de mediu. Vaccinarea orală a vulpilor se face prin distribuirea momelilor vaccinale cu ajutorul avioanelor sau elicopterelor, pe suprafeţe întinse sau în zonele greu accesibile, iar în jurul localitãţilor, manual, prin gestionarii fondurilor de vânãtoare, cu asistenţă din partea medicilor veterinari oficiali.

„DSVSA monitorizează şi gestionează circulaţia vaccinului antirabic pe teritoriul de competenţă şi asigură instruirea personalului responsabil cu vaccinarea. Gestionarii fondurilor de vânătoare, administraţiile ariilor protejate şi vânătorii au obligaţia să comunice medicului veterinar concesionar de pe raza localităţii respective modificările apărute în comportamentul vulpilor”, a precizat Sorin Hodişan.

Simona Albinaru

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !