Vaccinul antihepatic B va lipsi până în 2018

2Comentarii
Vaccinul antihepatic B va lipsi până în 2018
Din motive de fabricaţie, vaccinul antihepatic B nu va mai exista pe piaţa din România, până anul viitor.

Dacă Ministerul Sănătăţii nu va găsi nicio soluţie, aproximativ 150.000 de nou-născuţi ar putea rămâne neimunizaţi timp de un an. Ministerul mai are puţin peste 20.000 de doze de vaccin antihepatic B.

„Este o situaţie fără ieşire, nimeni nu are o soluţie concretă la acest moment. Şi nu vorbim numai despre copii, ci şi despre adulţii care au reală nevoie de acest vaccin. Eu sunt pacientă cu hepatită B şi am trecut printr-o situaţie asemănătoare când am născut, în august 2014, şi am trecut prin mari emoţii pentru că nu concepeam nicio clipă ca bebeluşul meu să nu fie vaccinat la mai târziu de 12 ore de la naştere. Ca mamă îţi este teamă, nu poţi să stai liniştită, te gândeşti dacă poţi alăpta. Am avut discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Bebeluşi nevaccinaţi?

„În ultima perioadă există şi un val de propagandă antivaccinare la noi în ţară, ceea ce nu face bine, asta în condiţiile în care incidenţa bolii a scăzut de când a fost introdusă imunizarea cu acest vaccin. De exemplu, în anii ’90, aproximativ 30% de persoane infectate cu hepatita B au fost vaccinate, iar astăzi, procentajul a ajuns undeva la 4%. Sunt 800.000 de persoane la noi în ţară care au nevoie de acest vaccin. Degeaba se fac campanii pro vaccinare, dacă noi nu avem vaccinul efectiv. Astfel de situaţii nu trebuie să existe. Ministerul Sănătăţii a garantat că va căuta orice soluţie şi oriunde, doar ca bebeluşii să fie în siguranţă”, a explicat Marinela Debu.

„Vaccinul antihepatic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B. Există un stoc de 22.300 doze la nivel național. În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. MS a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE. Precizăm că în decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului. Vaccinul antihepatic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B”, se arată în comunicatul de presă MS.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor