“Vaccinul, bun pentru H5N1”

“Vaccinul, bun pentru H5N1”
Directorul Spitalului de Boli Infectioase, dr. Sonia Draghici, face precizari pentru bihorenii care vor sa se apere de gripa umana, aviara si infectii ale cailor respiratorii:

„Vaccinul antigripal este bun pentru orice persoana care vrea sa evite contractarea virusului gripei umane. Vaccinurile pentru acest sezon sunt facute din tulpini de virusi din grupa A (H1N1, H3N2) si din grupa B (Shanghai 361)”.

Doctorita sustine ca vaccinurile previn si gripa aviara, desi nu cuprind tulpini din temutul virus H5N1. „Vaccinul antigripal de la noi e bun si pentru virusul H5N1 pentru ca, dupa administrare, în organism nu se mai formeaza receptori, si imunitatea creste”, a precizat dr. Draghici. Pe lânga antigripale, exista înca doua medicamente antivirale foarte bune mai ales pentru perioada „postexpunere”.

Tamiflu, insuficient

Unul dintre medicamente este cunoscutul Tamiflu; sub forma de capsule, cu un pret de peste 700.000 lei vechi, Tamiflu se administreaza câte doua tablete pe zi, timp de 5 – 7 zile. Al doilea medicament, similar cu Tamiflu (Zanamivir), nu e prezent pe piata româneasca, dar se poate gasi în Ungaria.

Draghici atrage atentia ca Tamiflu nu înlocuieste vaccinul antigripal, desi se poate lua preventiv: „Daca am fost sau voi intra într-o colectivitate si am intrat sau voi intra în contact cu persoane gripate, iau Tamiflu. Cu vaccin si cu Tamiflu opresc practic cele doua cai de acces al virusului spre organism”.

Otilia Sandor