Vaccinul Cantgrip nu este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentelor

4Comentarii
Vaccinul Cantgrip nu este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentelor
Vaccinul împotriva virusului A/H1N1, produs de Institutul Cantacuzino nu face parte din grupul de vaccinuri recomandate de Agenţia Europeană a Medicamentelor. Autorităţile din România spun însă că, atâta timp cât vaccinul este utilizat doar în ţară, nu este necesar acordul instituţiilor UE.

Cantgrip, vaccinul testat pe copii la Arad şi la Timişoara, nu este autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Întrebati de jurnalişti despre Cantgrip şi despre firma farmaceutică ce îl testează, IFE Human Pharmacology (rebotezată recent Pierrel Research HP-RO), oficialii Agenţiei Europene a Medicamentelor au spus că nu au auzit nici de una, nici de cealaltă.

Cantgrip nu se numără printre vaccinurile împotriva A/H1N1 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentelor“, a declarat Monika Benstetter, purtătoarea de cuvânt a Agentiei. Monika Benstetter a confirmat şi că firma Pierrel Research HP-RO nu a contactat niciodată Agenţia.

Reprezentanţii Comisiei Europene spun însă că nu a fost încălcată legislaţia europeană.  Ton van Lierop, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Industrie, Günter Verheugen, de a cărui autoritate depinde comercializarea vaccinurilor în Europa, afirmă că, dacă produsul este destinat exclusiv pieţei interne românesti, nu se poate vorbi despre o încălcare a legislaţiei comunitare.

“Dacă produsul e doar pentru interiorul României, atunci totul depinde de autorităţile române”, spune Ton van Lierop.

De asemenea, Agenţia Naţională a Medicamentului susţine că Cantgripul nu a avut nevoie de autorizare europeană, pentru că producătorul este autohton şi produsul este folosit doar în România. “Când un producător doreşte să autorizeze un produs centralizat se adresează Agentiei Europene, dar în cazul nostru este vorba de un producător autohton, Institutul Cantacuzino, şi s-a adresat prin procedura naţională ANM-ului. Dacă vaccinul produs de Institutul Cantacuzino ajungea şi la alte state, atunci trebuia să se adreseze Agenţiei Europene”, a precizat  Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANM.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor