Văduva neagră atacă iar Litoralul

Reactualizat la:
7Comentarii
Văduva neagră atacă iar Litoralul
Un bărbat de 25 de ani din Constanţa este internat în spital, după ce a fost muşcat, duminică seara, de un păianjen ce părea a fi din specia Văduva neagră.

Medicii constănţeni au înregistrat, astfel, al patrulea caz provocat pe Litoral sau în localităţile de la malul Mării Negre de temutul păianjen, pentru al cărui venin nu există antidot.

Manea Cristian, muncitor în construcţii, le-a relatat medicilor că, duminică seară, şi-a pus o mănuşă, a simţit o durere în deget şi că a văzut pe mâna stângă un păianjen negru, care tocmai îl înţepase. În scurt timp, bărbatul a început să simtă dureri, înţepături în piept, stări de sufocare, după care a apelat la 112 şi a fost adus la spital.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Constanţa, Florian Stoian, spune că bărbatul a fost internat în Clinica Medicală, iar după simptomatologie pare a fi muşcat de Văduva neagră. În prezent, starea pacientului este bună, iar, dacă evoluţia sa va fi favorabilă, va fi externat în 48 de ore.

Aceasta este cea de-a patra victimă a păianjenului, în ultimele două luni, înregistrată pe Litoralul Mării Negre sau în localităţile din jur. Amintim cazurile lui Florin Georgescu, un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Năvodari, care a fost muşcat şi el de păianjen, de piciorul stâng, iar Vasile Ştefanca, de 54 de ani, din Agigea, a fost înţepat în mâna stângă. Pacienţii au simţit dureri puternice în zona inimii, vărsături, febră puternică şi stare de leşin. În cazul în care pacientul suferă de boli mai vechi, muşcătura Văduvei negre i-ar putea fi fatală.

Nu există antidot pentru veninul păianjenului

Medicii au declarat, la începutul verii, într-o conferinţă de presă special organizată pentru prezentarea simptomatologiei şi a tratamentului aplicat pentru neutralizarea veninului acestui tip de paianjen, că acesta este mai periculos chiar şi decât cel al viperei, pentru care se poate administra antidot.

Pe de altă parte, directorul Staţiei de Biologie Marină Agigea, profesor Gheorghe Mustaţă, a declarat că invazia de păianjeni a fost semnalată, în această vară, de un cercetător aflat în practică cu studenţii.

El spune că au fost observate cel puţin 200 de exemplare în zona plajei Agigea, spre Eforie şi că fenomenul a fost favorizat de iarna foarte caldă, dar şi de seceta prelungită ce a dus la proliferarea speciei.Profesorul Mustaţă precizează că Văduva neagră este de obicei prezentă în zona Mării Negre, dar în exemplare mult mai rare şi că păianjenii descoperiţi erau la maturitate.

«Nu ţineţi mâncare pe plajă!»

Păianjenul «Văduva neagră» are o otravă puternică. De aceea, în urma muşcăturii pot apărea mai multe simptome grave:


– durere intensă
– umflătură (locale)
– ameţeală
– scăderea tensiunii
– febră
– crampe abdominale severe
– probleme respiratorii
– stare de şoc

Dr. Angela Drăguţ, medic de medicină generală, spune că “primul-ajutor în caz de muşcătură constă în aplicarea unui garou deasupra muşcăturii (doar la picioare şi mâini). Se administrează antiinflamatoare şi antialgice. Trebuie însă mers de urgenţă la spital”. Medicul îi atenţionează pe turişti să nu ţină mâncare şi sucuri în apropierea cearşafurilor pe care stau la plajă, pentru a nu atrage insectele.

Sursa: News7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor