Valea Ierului se mută în Piaţa Unirii, cu vad… politizat

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
7Comentarii
Afişele în română și maghiară pentru Târgul gusturilor şi produselor din Valea Ierului
Afişele în română și maghiară pentru Târgul gusturilor şi produselor din Valea Ierului
Duminică şi luni, Ziua Ungariei şi Carnavalul Florilor generează o serie de evenimente în Oradea, unde Primăria şi PPMT colaborează, iar CJ Bihor face program separat.

Primăria Oradea cu PPMT, Consiliul Judeţean cu UDMR. Forţele politice maghiare ţin să marcheze proeminent în Oradea data de 20 august – ziua naţională a Ungariei. Şi, cum Primăria şi Consiliul Judeţean se înţeleg precum şoarecele şi pisica, evenimentele au loc în paralel, concurându-se reciproc, chit că cele două autorităţi sunt co-organizatori şi pentru Carnavalul Florilor, organizat în acelaşi context.

Ziua Ungariei va fi marcată la Oradea duminică, 20 august, printr-un târg desfăşurat în Piaţa Unirii, organizat de Primăria Oradea şi de Asociaţia Sf. Ladislau (Szent Laszlo). Dacă sărbătoarea maghiară este marcată de Primăria Oradea în colaborare cu ONG-urile aflate sub influenţa Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), patronat de Laszlo Tokes, CJ Bihor condus de un preşedinte UDMR ţine să organizeze, în paralel, o manifestare culturală în Parcul Bălcescu.

În Piaţa Unirii va avea loc Târgul gusturilor şi produselor din Valea Ierului. Miere, vinuri, siropuri şi geamuri, uleiuri presate la rece, produse din hrean, murături, legume şi fructe locale, caşcavaluri, turtă dulce şi produsele ceramice sunt produsele ce vor fi oferite spre vânzare duminică, la târgul organizat în „Szent Laszlo ter” – aşa cum îi zic maghiarii din Oradea Pieţei Unirii.

Oradea, Ungaria şi PPMT, pe acelaşi afiş

La Târgul gusturilor, organizatori apar Asociaţia Szent Laszlo, Asociaţia Proprietarilor din Valea Ierului şi Asociaţia Civică Maghiară, ONG-uri aflate în siajul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). De asemenea, tot ca organizatori apar Primăria Oradea şi Visit Oradea (APTOR) – ONG-ul înfiinţat de Primărie pentru promovarea turismului, alături de câţiva parteneri privaţi.

20937888_10214185276256048_2136611473_n

Pentru acest târg duminical au circulat mai multe variante de afiş promoţional, atât în limba maghiară cât şi, ulterior, în limba română. Afişul iniţial în limba maghiară promovează evenimentul ca fiind organizat în parteneriat de entităţile pomenite mai sus, însă, aspect neobişnuit, lângă sigla Primăriei Oradea, pe afiş se precizează că târgul este organizat şi cu sprijinul Ungariei, al Consiliului Maghiarilor din Transilvania şi cu sprijinul Partidului Popular Maghiar din Transilvania. În mod curios, toate stemele şi siglele acestor entităţi politice sunt dispuse pe acelaşi afiş, politizând în mod inutil o iniţiativă lăudabilă de promovare a produselor locale din nordul Bihorului.

Ulterior, în varianta în limba română, ca organizatori şi parteneri apar pe afiş doar Primăria Oradea, Sociaţia Szent Laszlo, Asociaţia Proprietarilor din Valea Ierului şi Asociaţia Civică Maghiară. Toate celelalte sigle dispar. Afişele pot fi consultate pe pagina de Facebook a ONG-ului Ermelleki Gazdak Egyesulete (Asociaţia Proprietarilor din Valea Ierului).

PMO: „Afiş neaprobat”

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Grama, ne-a transmis că afişul în care sigla Primăriei Oradea apare alături de cea a Ungariei şi de sigla PPMT nu este unul oficial. Dimpotrivă, poate fi socotită ca o gafă.

„Târgul face parte din Carnavalul Florilor şi este organizat de Primăria Oradea în parteneriat cu Asociaţia Sfântul Ladislau. Acel afiş în limba maghiară nu este oficial, nu e aprobat de noi şi nu suntem de acord. Există un afiş oficial al evenimentului, în limba română, în care nu apar toate acele sigle”, ne-a transmis Anca Grama, care precizează că duminică, în Piaţa Unirii va avea loc şi un recital al unei formaţii aduse din Ungaria.

20885171_10214185276216047_1773013462_n

Între timp, în Parcul Bălcescu…

Tot duminică, 20 august, dar sub oblăduirea Consiliului Judeţean condus de UDMR, în paralel cu târgul din Piaţa Unirii, în Parcul Bălcescu va avea loc un program de divertisment ce va prefaţa Carnavalul Florilor de luni, 21 august. „Vor participa grupuri de dans popular, instituțiile culturale ale Consiliului Județean Bihor, trupa de teatru de păpuși „Lilliput” și Ansamblul „Nagyvárad” din cadrul Teatrului Szigligeti, dar își vor face prezența pe scenă și membrii formației Codex Régizene, formația Görböc din Mișca precum și ”Vadvirág”, interpretând cântece populare”, transmite CJ Bihor, printr-un comunicat.

Luni vin carele alegorice

Luni, 21 august, prin Oradea vor defila carele alegorice florale venite din Debreţin. „La tradiționala defilare a Carnavalului Florilor, vor participa și formații de majorete, hip-hop și dans modern, atât din Bihor, cât și din străinătate, acompaniind cele patru care alegorice ce vor veni din Debrețin la Oradea. Alaiul va fi condus de membrii Formației de Husari din Sâniob, și pentru prima dată, în acest an, chiar și autovehiculele care furnizează muzica vor fi împodobite. Defilarea va începe de la ora 14.00, și se va încheia cu un program cultural și divertisment în Piața Unirii”, mai transmite instituţia condusă de Pasztor Sandor.

20 august este una dintre cele trei zile naţionale ale Ungariei, fiind data la care, în anul 1000, Regele Ştefan I (Szent Istvan Kiraly – hu.) a întemeiat statul ungar. Tot la 20 august 1083, Sfântul Rege Ştefan al maghiarilor a fost canonizat de Papa Grigore al VII-lea.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor