Valentine`s Day: Istoric și semnificații

Valentine`s Day: Istoric și semnificații
Valentine’s Day este o sărbătoare occidentală veche de câteva sute de ani pe care românii au împrumutat-o de curând.

Lumea creștină sărbătorește pe 14 februarie Sfântul Valentin, un preot din Roma antică.

În timpul domniei lui Claudiu al II-lea, aceasta a decis ca soldații să nu se căsătorească pentru a putea merge la război, iar Valentin credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu și Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a pentru ca împăratul să nu afle.

Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău”.

Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viața sfântului Valentin și nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.

Din 1382, primele datări

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine”. Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

Cupidon

În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua Îndrăgostiţilor. La naştere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învăţat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.

Sărbătoare occidentală, în România

În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care se celebrează pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul românesc „dragoste”.

Românii au început să sărbătorească și Valentine`s Day, deși aveau o sărbătoare tradițională. Acest lucru a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane importante, instituții. Organizația naționalisă Noua Dreaptă consideră sărbătorirea Valentine`s Day în România ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un kitsch importat din Occident.

Momentul pentru a spune „DA”

Peste 220.000 de persoane aleg, în fiecare an, Valentine`s Day pentru a cere în căsătorie persoana iubită.

Semnificații din jurul lumii

În Franța, o țară catolică, Valentine`s Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentin și este sărbatorită ca în restul țărilor occidentale.

În Danemarca și Norvegia, 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a o petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Turcia, Valentine`s Day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci.

În Brazilia, ziua înamoraților sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile își dau cadouri precum: ciocolată, felicitări și de obicei un buchet de flori.

Valentine`s Day a apărut și în Japonia și Coreea ca o zi în care mai mult femeile și mai puțin bărbații dăruiesc bomboane, ciocolată și flori.

Sursa: Mediafax și Wikipedia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !