Valentine’s versus Dragobete

1Comentariu
Valentine’s versus Dragobete
Sute de inimioare, vorbe dulci şi fluturaşi în stomac. Toate acestea se întâmplă în fiecare an, pe data de 14 februarie, când îndrăgostiţii de pe întreg globul pământesc sărbătoresc. Sfântul Valentin sau, cum e cunoscută mai nou sărbătoarea – Valentine’s Day.

În timp ce jucăuşul Cupidon împrăştie săgeţi după bunul plac, comercianţii împrăştie kitch-uri peste tot, reuşind să-şi mărească câştigurile. La prima vedere, Ziua Îndrăgostiţilor – Valentine’s Day nu ar avea de ce să ne deranjeze. Însă, privită cu o mai mare atenţie, ne putem da seama uşor că se suprapune cu o sărbătoare românească tradiţională. Românii au început să-şi sărbătorească amorul de câţiva ani încoace, deşi ar fi putut să o facă de acum câteva secole, când o făceau şi străbunii noştri, celebrând Dragobetele. S-a dovedit încă o dată că ce vine de la alţii pare mai chic, mai atractiv… Aşa am ajuns să ne iubim de ziua altora.

Şi da, şi ba

Anglicizata Valentine’s Day este cunoscută mai mult în rândul tinerilor. Părerile sunt pro şi contra şi în rândul acestora. „Ştiu că nu este sărbătoarea noastră, dar, de câţiva ani, la şcoală o sărbătorim şi noi. Am auzit şi de Dragobete, dar nu la fel de mult. Nu am nimic împotriva nici uneia. Poate ar fi mult mai bine dacă am accentua mai mult Dragobetele”, este de părere Alexandra Blaj, elevă la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”. „Valentine’s Day este o sărbătoare pe care am luat-o de la alţii şi cu asta nu ne putem mândri. Avem şi noi o zi a îndrăgostiţilor, Dragobetele. Din păcate, prea puţini ştiu asta. Nici în şcoli nu se face aproape numic de Dragobete. Poate şi din cauză că Valentine’s e prima, calendaristic vorbind, şi doar nu o să sărbătorim de două ori. Oricum, orice sărbătoare e frumoasă”, e de părere Roxana Ardelean, elevă în aceeaşi şcoală.
Valentine, ignorat de unii

Mai timizi din fire, băieţii recunosc cu chiu cu vai că şi lor le place Ziua Îndrăgostiţilor, mai ales dacă au cu cine să o sărbătorească. Dacă unii sunt de părere că nu contează pe care dintre cele două sărbători le preferi, alţii cred că cea preluată de la străini ar trebui ignorată total, iar cea românească promovată cât mai mult. „Nu ne aparţine. De ce să sărbătorim ceva care nu este al nostru?! Eu sunt contra Valentine’s Day! În schimb, Dragobetele o să-l sărbătoresc aşa cum se cuvine şi cred că aşa ar trebui să facă toată lumea”, spune Andrei Bacolu. Nici adulţii nu văd cu ochi răi Valentine’s Day, dar nici nu sunt foarte încântaţi. „Nu mă deranjează că am preluat sărbătoarea altora, mai ales că este frumoasă şi eu port numele sfântului respectiv. Însă, pentru că şi noi avem o astfel de sărbătoare, parcă mi-e mai aproape de suflet”, ne-a mărturisit profesorul Valentin Cucer.

Ioana Iuhas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor