Valoarea bonului de masă ar putea urca la 13 lei

De Dan Birta
4Comentarii
Valoarea bonului de masă ar putea urca la 13 lei
Un tichet de masă ar putea valora 13 lei, faţă de 9,41 de lei în prezent.

Senatul a aprobat, luni, un proiect de lege, iniţiat de 59 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR, care prevede majorarea valorii unui tichet de masă de la 9,41 la 13 lei.

Anterior, peoiectul a primit aviz negativ din partea Guvernului. Decizia finală urmează să fie luată de Camera Deputaţilor.

Expunere de motive

Iniţiatorii au motivat propunerea de creştere a valorii tichetelor de masă prin scăderea puterii de cumpărare în ultimii cinci ani din cauza necorelării valorii nominale a tichetelor de masă cu inflaţia şi costurile alimentelor.

La data introducerii tichetelor de masă în România (1998), ponderea acestora în salariul mediu brut al româniei era de circa 26%, respectiv 97% din salariul minim brut. În contextul actual, la nivelul anului 2015, ponderea este de 1% din salariul mediu brut, respectiv 20% din salariul minim brut. „Valoarea actuală a unui tichet de masă de 9,41 de lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 13 lei, iar în zone cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 10 lei (în sistem de catering, nu la restaurant). Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate a statului şi a angajatorului pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, au arătat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Valoarea tichetului în alte ţări

Valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România un tichet de masă valorează circa 2,13 euro, în Austria valoarea lui este 4,40 de euro, în Belgia – 7 euro, în Franţa – 10.58 de euro, în grecia – 6 euro şi în Slovacia – 4,20 de euro.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor