Valoarea sprijinului cuplat în sectorul vegetal

Reactualizat la:
Bani mulţi pentru ciuperci
Bani mulţi pentru ciuperci

Culturile agricole care au întâmpinat dificultăţi în ultimii ani vor beneficia de sprijin considerabil.

Fermierii din sectorul vegetal vor primi începând cu 2016, pe lângă subvenţia pe suprafaţă, un sprijin cuplat mai mare cu circa 10 euro pe hectar.

Banii europeni au rolul de a-i stimula pe fermieri să investească în culturile agricole care au întâmpinat dificultăţi în ultimii ani şi care sunt considerate importante pentru România.

Pe lista culturilor care vor primi şi în 2016 sprijin cuplat regăsim soia, lucerna, cartoful de sămânţă, sfecla de zahăr, ciupercile, tomatele şi castraveţii pentru procesare, legumele din sere şi solarii, dar şi ciupercile.

Bani

Deoarece suprafeţele cultivate cu soia au scăzut în ţara noastră fermierii vor putea beneficia de la anul de un sprijin cuplat de 335 de euro pe hectar, cu 10 euro mai mult decât suma încasată în 2015. Valoare va creşte cu 10 euro în fiecare an până în 2020.

Lucernadeşi este una dintre cele mai ieftine surse de proteina pentru animale, suprafeţele cultivate cu lucernă au scăzut constant în ultimii ani din acest motiv şi această cultura este încurajată, fiind disponibil un sprijin cuplat de 65 de euro pe hectar în 2016.

În cazul mazării şi fasolei boabe pentru industrializare suprafeţele cultivate sunt în general mici în comparaţie cu nevoia de materie primă a fabricilor sprijinul cuplat va fi de 190 de euro pe hectar în 2016.

Cu mai puţin de 1.000 de hectare cultivate cu cânepă, România are nevoie să încurajeze şi sectorul de cultivare a acestei plante ca o alternativă la speciile cerealiere.Astfel, sprijinul cuplat pentru cânepă va fi în 2016 de 204 euro pe hectar, valoarea urmând să crească cu 10 euro până în 2020.

Cultura de orez va primi în 2016 un sprijin cuplat în valoare de 460 de euro pe hectar.

În decurs de mai puţin 10 ani, suprafeţele cultivate pentru sămânţă de cartof au scăzut dramatic în ţara noastră. Dacă în 1999 România deţinea aproape 6.500 de hectare cu acest tip de cultură suprafeţele în 2007 s-au redus la circa 2.600 de hectare. Sprijinul cuplat pentru sămânţa de cartof va fi în 2016 de 970 de euro pe hectar, valoarea urmând să crească cu 10 euro până in 2020.

Sprijinul cuplat pentru cartoful timpuriu de va fi de 710 euro pe hectar.O altă cultură pe care oficialii MADR doresc să o protejeze este cea a hameiului, în condiţiile în care la ora actuală producţia naţională de hamei poate acoperi doar 15% din necesarul industriei berii.

În 2016, sprijinul cuplat pentru hamei va fi de 510 euro pe hectar, valoarea urmând să crească cu 10 euro până în 2020.

5seceta-600x309

MADR atrage atenţia că suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr ar trebui să crească având în vedere că din 2017 vor fi eliminate cotele de zahăr. Astfel în 2016, cei care cultivă sfeclă de zahăr pot beneficia de un sprijin cuplat în valoare de 610 euro pe hectar.

Pentru că din 2012 au fost eliminate plăţile tranzitorii pentru acest tip de culturi, fermierii au în continuare dificultăţi cu menţinerea suprafeţelor cultivate cu tomate şi castraveti pentru procesare, în principal din cauza costurilor ridicate de producţie. Din acest motiv, ei vor fi stimulaţi să păstreze aceste culturi şi chiar să îşi mărească suprafeţele.

De anul viitor, fermierii vor putea beneficia de 1.410 euro pe hectar la tomatele pentru procesare, în timp ce castraveţii pentru procesare vor beneficia de un sprijin cuplat de 510 euro pe hectar.

Tot din cauza costurilor mari de producţie, fermierii îşi păstrează cu greu suprafeţele cultivate cu legume în sere şi solarii. Din 2016, sprijinul cuplat pentru legume în sere va fi de 6.210 euro pe hectar, în timp ce culturile de legume în solarii vor beneficia de un sprijin cuplat de 3.010 euro pe hectar.

Sprijinul cuplat pentru mere şi prune procesate va creşte anul viitor până la 310 euro pe hectar, valoarea urmând să se majoreze cu 10 euro până în 2020.

Având în vedere că sectorul ciupercilor nu a beneficiar de susţinere pe pilonul I, Ministerul Agriculturii doreşte în exercitiul financiar 2015-2020 să sprijine cultivarea ciupercilor, în contextul în care costurile sunt deosebit de mari la această cultură pentru materia prima. Astfel în 2016, sprijinul cuplat pentru ciuperci va fi de 100.010 de euro pe hectar.

Pentru a beneficia de schema de sprijin cuplat, fermierii vor putea depune cereri de plată în cadrul campaniei din anul respectiv care va debuta la 1 aprilie şi se va încheia la 15 iunie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !