Vânătoare de „piraţi-fantomă”

Vânătoare de „piraţi-fantomă”
Potrivit unui bilant întocmit de Serviciul de Politie Rutiera (SPR) Bihor pe ultimele noua luni, politistii rutieristi împreuna cu angajati ai Autoritatii Rutiere Române au organizat zilnic câte o actiune de depistare a „piratilor” care efectueaza transport ilegal de persoane.

Însa, potrivit aceleiasi surse, activitatea acestor pirati nu este codificata de lege. Astfel ca nu pot fi trasi la raspundere. De unde rezulta ca cele 245 de actiuni ale politistilor împreuna cu ARR-ul reprezinta munca în van si bani publici cheltuiti degeaba.
Bugetul statului este privat de taxele pe care transportatorii ar trebui sa le plateasca o data cu intrarea în legalitate. Semnal de alarma


Subiectul a fost dezbatut vineri dupa-amiaza la sediul SPR Bihor, în cadrul unei conferinte de presa sustinute chiar dupa o astfel de actiune. „Am studiat lacunele din legislatie. Legislatia nu este aplicabila persoanelor fizice si microbuzelor sub noua locuri”, a declarat comisarul Dorin Sava, adjunctul sefului SPR Bihor.
Dupa cum a obervat si Ioan Curpas, seful ARR, aceste portite de scapare exista si sunt exploatate de cei care ajung sa se certe cu legea. Din cele 37 de dosare penale întocmite anul acesta de politisti, în cazul a 24 s-a decis neînceperea urmaririi penale, zece dosare au avut aceeasi soarta când au ajuns la parchet si trei sunt în lucru.

Solutii


Concluzia comuna la care au ajuns reprezentantii celor doua institutii a fost ca trebuie modificata legislatia. „O solutie ar mai fi extinderea atributiunilor ARR, adica sa putem întocmi pe loc dosarul penal când constatam o încalcare a legii. Am facut interventii la conducerea ARR de la Bucuresti si la Ministerul Transporturilor, pentru modificarea procedurilor. S-a pus în discutie chiar si dotarea cu armament a agentilor ARR”, a explicat Ioan Curpas.
Pâna când vor fi operate aceste modificari, fenomenul va fi combatut la fel ca pâna acum. „Vom organiza actiuni cotidiene”, a sosit completarea lui Ioan Curpas.

Sebastian Kovacs