Vânzarea CET II, îngreunată

Vânzarea CET II, îngreunată
CET II se afla în executare silita. O adresa trimisa Directiei Generale de Finante de catre Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bihor strica socotelile finantistilor în cazul vânzarii CET II, unitate care nu mai functioneaza deja de ani buni.

APM Bihor solicita vânzatorului sa introduca în caietul de sarcini o clauza, conform careia cumparatorul preia si obligatiile de mediu ale societatii. Aceasta presupune investitii de câteva milioane de euro în instalatii care sa previna poluarea.

Conform directorului executiv adjunct al Finantelor Bihor, Emil Balaciu, în urma cu o saptamâna, cinci agenti economici erau interesati de achizitionarea anumitor active din cadrul Termoelectrica, din care face parte si CET II. Acestia nu au fost însa preveniti si de obligatiile ce decurg din domeniul protectiei mediului, fiindca nu figurau în caietul de sarcini.


Mocan: „Halde radioactive”


La Protectia Mediului nu exista, pâna acum, nici un fel de studiu depus despre situatia haldelor de zgura si cenusa, care se întind pe o suprafata de 90 de hectare. Directorul executiv al APM Bihor, Calin Mocan, spune însa ca aceasta halda este radioactiva. „Mai mult însa, halda nu poate fi lasata la voia întâmplarii, deoarece normele prevad o monitorizare a acesteia timp de 30 de ani dupa închidere”, spune directorul Mocan.


Din anul 2000 halda se afla într-un fel de conservare, în sensul ca este umectata pentru a nu polua. Dintre cei cinci potentiali cumparatori ai activelor CET II, unul singur – reprezentant al unei societati cu capital italian – s-a prezentat la sediul APM Bihor pentru a afla detalii ce tin de partea ecologica a problemei. Planul italienilor era sa demoleze cladirile existente si sa construiasca un caracter de locuinte pe locul CET-ului! „Din punctul nostru de vedere, respectivul teren nu se preteaza la asa ceva”, spune directorul Mocan.

Se cer investitii grase


Din punctul de vedere al specialistilor în protectia mediului, obligatiile în domeniul investitiilor în instalatiile pentru prevenirea si controlul integrat al poluarii se ridica la câteva milioane de euro.


Termoelectrica, din care face parte si CET II, este unul dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat, cu 19.000 miliarde ROL. Pentru a o face mai atractiva, Ministerul de Finante a anuntat ca ar putea sterge datoriile societatii, ceea ce pentru CET II ar însemna aproximativ 4.000 miliarde ROL.

Bursasiu Veronica
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !