Vânzarea laptelui, numai cu cotă

Laptele nu va mai putea fi vândut dacă proprietarul vacii nu are alocată o cotă individuală. Anunţul a fost făcut de către directorul Direcţiei Agricole, Ioan Seracin, la întâlnirea de duminicã cu şefii primăriilor din judeţ. Acesta le-a cerut aleşilor „mobilizare totală pentru a veni în sprijinul crescătorilor de vaci”.

Seracin a sunat mobilizarea în baza protocolului semnat între Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Termen strâns

Primarii din Bihor au termen până la 31 octombrie pentru a-i determina pe proprietarii de vaci şi bivoli să-şi completeze un formular pentru acordarea cotei individuale de lapte. Pentru aceasta ei vor trebui să meragă din casă în casă. Termenul este catalogat de şeful Agriculturii bihorene, Ioan Seracin, drept unul „foarte strâns”. „Este însă foarte important ca aceste cereri să fie completate.

Fiindcă de la 1 aprilie 2007 nici un litru de lapte nu se va mai comercializa dacă nu este stabilită această cotă individuală de lapte, spune Seracin. Până acum am bălmăgit-o cum am bălmăgit-o, dar de acum încolo nu se mai poate. Şi asta trebuie să înţeleagă toţi, de la cel care deţine o vacă şi până la proprietarul celei mai mari ferme de vaci din Bihor, care are 160 de capete”. Conform lui Ioan Seracin, în Bihor sunt acum 57.000 de vaci şi 30.000 de proprietari.

Directorul Direcţiei Agricole Bihor a atras totodată atenţia că aceste formulare sunt destul de greu de completat, „ele nu pot fi scrise de nana Floare şi Josca baci”. Cotă de lapte vor primi doar acei proprietari de vaci care au produs lapte din martie 2005 şi până în aprilie 2006. „Cotele de lapte se vor ajusta şi reajusta în funcţie de mişcarea efectivelor. De aceea cei care înfiinţează ferme în acest an vor trebui să depună o cerere în acest sens, cum că realizează o investiţie. Caprele şi oile nu fac obiectul cotelor de lapte”, a adăugat Seracin.

Primarii, resemnaţi

Primarii prezenţi la întâlnire nu au primit cu bucurie această nouă sarcină. Ei nu au înţeles de ce angajaţii Direcţiei Agricole nu se implică într-o acţiune de asemenea importanţă.

Pop Dorel, viceprimarul din Boianu Mare, spune că tocmai a depus, la începutul acestei săptămâni, 40 de astfel de cereri pentru acordarea cotelor de lapte. „Acum am primit alt formular şi trebuie să o luăm de la capăt”, spune viceprimarul.

„O vom face şi pe asta, dacă trebuie. E important pentru producătorii noştri. Oricum, pentru primar apar noi şi noi sarcini în fiecare zi”, spune, la rândul său, primarul de Copăcel, Dumitru Dacin.

Ce e cota individuală

Conform specialiştilor în domeniu, cota individuală pentru vânzări directe este cantitatea maximă de produse lactate care poate fi vândută direct către consumator de către producătorul de lapte pe piaţă liberă în timpul unui an de cotă.

Deţinătorul unei astfel de cote are obligaţia să deţină un registru care cuprinde informaţii zilnice privind efectivele de vaci şi cantităţile de lapte produse în exploataţie. De asemenea, acesta are obligaţia să completeze şi să depună o declaraţie anuală referitoare la cantităţile de lapte vândute direct pe piaţă.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !