Varga acuza padurarul din Damis

3Comentarii
Tractorul care a intrat în casa pădurarului Indrieş
Tractorul care a intrat în casa pădurarului Indrieş
În timp unii pădurari se aleg cu gospodăriile incendiate de mafia lemnelor, alţi pădurari sunt „lupi paznici la oi”.

Deputatul liberal Lucia Varga a declarat vineri că va solicita Ministerului Mediului şi Pădurilor să facă un control amănunţit în ceea ce priveşte exploatarea pădurilor din colegiul Aleşd, şi nu numai.

„Am informatii din Colegiul meu parlamentar că unii pădurari, în loc să păzească pădurea, o exploatează cu vârf şi îndesat. Ei sau rudele lor deţin utilaje pentru prelucrarea lemnului, TAF-uri sau chiar gatere, fiind cei care exploatează masiv copacii, în loc să-i supravegheze”, a precizat, într-o conferinţă susţinută la sediul PNL Bihor, Lucia Varga, fost secretar de stat in Ministerul Mediului.

Solicitată să exemplifice, Lucia Varga nu a dat nume dar a precizat că este vorba de zonele Damiş şi Pietroasa.

„Pădurarul din Damiş a fost mandatat de biserica ortodoxă să-i administreze pădurea. Dar pădurarul taie cu un TAF neînregistrat pădurea astfel că biserica a întocmit deja solicitare de renunţare la gestionarea pădurii sale. Şi la Pietroasa am informaţii serioase că se fac tăieri masive. Dealtfel, pe raza comunei Pietroasa există un număr îngrijorător de gatere. Cel mai îngrijorător este că unii pădurari exploatează pădurea cu interese politice, având susţinere «de la judeţ». Astfel, dau lemne la oameni îndemnându-i să voteze un anume partid”, a mai declarat Lucia Varga.

Şi pădurari pur-sânge

Deputatul liberal a lăsat să se înţeleagă totuşi că „omul sfinţeşte locul”. Adică sunt pădurari care îşi fac datoria fără să cedeze la niciun fel de ameninţări.

Dealtfel, Jurnal bihorean a relatat cum pe 22 iunie, mafia lemnarilor din zona Lugaş i-a dat foc gospodăriei lu Gavril Luca, şef de district în cadrul Romsilva în zona Lugaş, iar localnicul Aurel Secară încă se teme că va avea aceiaşi soartă după ce a demisionat din Asociaţia Urbarială Pădureana tot pentru că s-a opus mafiei lemnelor.

Tot Jurnal bihorean a mai relatat cazul pădurarului Ioan Indrieş din Uileacul de Criş, care a fost ţinta unui atac mafiot. Însă Tribunalul Bihor i-a condamnat în cele din urmă doar la trei ani cu suspendare pe cei patru bărbaţi acuzaţi de tentativă de omor deosebit de grav şi distrugere. Astfel, în noaptea de 2 aprilie 2008, cei patru lemnari au incendiat casa pădurarului şi au direcţionat un tractor pe pantă în jos pentru a dărâma casa.

C.H.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor