Vârsta de pensionare aduce noi proteste

2Comentarii
Vârsta de pensionare aduce noi proteste
Sindicaliştii au reuşit să convingă Guvernul să elimine un articol din Legea pensiilor ce prevedea introducerea unor excepţii în modul de recalculare a pensiilor pentru cadrele militare şi ameninţă cu reluarea protestelor dacă Parlamentul votează pentru creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani.

“Vom susţine propunerile confederaţiilor sindicale în comisiile parlamentare şi, dacă nici acolo nu ni se acceptă revendicările, ne gândim şi la acţiuni sindicale. La noi este deja stabilit să reîncepem protestele dacă proiectul Legii pensiilor va trece în actuala formulă prin Parlament”, a declarat marţi, pentru NewsIn, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Sindicaliştii solicită, printre altele, creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie şi egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 63 de ani, după un stagiu complet de cotizare, în loc de 65 de ani, aşa cum este prevăzut în proiectul Legii unitare a pensiilor ce urmează a fi discutat miercuri în Guvern

Ministrul Muncii ne-a promis că Guvernul va aştepta până joi eventualele propuneri de modificare a legii pensiilor şi, dacă nu reuşim să-i convingem să accepte o parte din amendamentele confederaţiilor, vom merge să facem lobby în Parlament”, a precizat vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurcă.

“Nu se poate să acceptăm ca vârsta de pensionare să crească la 65 de ani, în condiţiile în care speranţa de viaţă în România este atât de mică. Vom merge peste ei în comisii şi să vedem dacă ne mai pot cenzura, iar dacă şi acolo ni se întoarce spatele, o să înceapă dansul”, a avertizat el.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale mai cer ca toate categoriile profesionale din România să fie introduse în sistemul public de pensii, inclusiv clericii şi avocaţii, şi spun că, în caz contrar, există riscul să apară şi alte excepţii de la această lege.

“Noi am mai cerut ca vârsta de pensionare pentru cei care lucrează în condiţii speciale de muncă să fie mai mică de 55 de ani şi nu puteam accepta, totodată, ca pensiile să crească pe viitor cu rata inflaţiei”, a explicat vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Proiectul Legii pensiilor urmează a fi analizat miercuri în Guvern şi mai apoi trimis în Parlament, unde se speră a fi adoptat până la sfârşitul lunii iunie.

Sursa NewsIn2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor