Vârstnicii şi-au prezentat problemele

De Crina Dobocan
Miorița Săteanu
Miorița Săteanu
Membrii Parlamentului Seniorilor au fost invitaţi, săptămâna trecută, în şedinţa Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor din cadrul Parlamentului României, unde şi-au putut prezenta problemele şi să ceară anumite drepturi pentru persoanele vârstnice.

În cadrul şedinţei comisiei, ei au încercat să îşi prezinte obiectivele şi să ceară remedierea unor situaţii foarte importante pentru persoanele vârstnice. Pensionarii prezenţi speră că se vor găsi cele mai potrivite rezolvări în susţinerea Strategiei Naţionale pentru persoanele vârstnice, pentru perioada 2015-2020, din toate regiunile ţării, în special în zonele declarate ca fiind cele mai vulnerabile din punct de vedere al nivelului de trai.

Cele mai importante probleme prezentate de membrii Parlamentului Seniorilor au fost: accesul deficitar la serviciile sociale şi medicale ale persoanelor vârstnice, măsurile deficitare de stimulare a voluntariatului persoanelor vârstnice, accesul deficitar pe piaţa muncii a persoanelor vârstnice, combaterea excluziunii sociale şi a sărăciei, precum şi dezvoltarea unor servicii sociale unitare la nivel naţional, acestea lipsind în special din mediul rural.

„Ne dorim o asigurare a îmbătrânirii active şi un nivel de trai corespunzător pentru o viaţă decentă. În şedinţa de lucru a membrilor Parlamentului Seniorilor din data de 17 martie, domnul Mihai Gheorghiu, consilier principal în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor, a participat la dezbaterea punctuală a celor mai importante probleme privind drepturile omului, care trebuie puse pe rolul legislativului pentru a fi rezolvate în favoarea persoanelor vârstnice din ţară”, a arătat Mioriţa Săteanu, purtătorul de cuvânt al Parlamentului Seniorilor.

Aceasta s-a arătat bucuroasă că Tamara Dorina Ciofu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor din cadrul Instituţiei Parlamentului României, a propus înfiinţarea de subcomisii speciale pentru problemele persoanelor vârstnice.

„Lipsa serviciilor medicale de prevenție pentru vârstnici o regăsim în special în mediul rural, unde nu este implementată legislația privind asistentul medical comunitar. Pe de altă parte, ne găsim în faţa unei birocratizări în exces a actului medical, care este în defavoarea timpului efectiv dedicat pacientului, fapt ce afectează și serviciile medicale acordate la domiciliu pacienților vârstnici.

Ne dorim, de asemenea, stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a persoanelor vârstnice, în conformitate cu Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare (măsură prevăzută în Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice 2015-2020)”, a mai arătat Mioriţa Săteanu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !