Vas de 3300 de ani achizitionat de Directia de Cultura

Directorul Lucian Silaghi a prezentat jurnaliştilor urna şi pandantivul
Directorul Lucian Silaghi a prezentat jurnaliştilor urna şi pandantivul
După mai multe negocieri, directorul Direcţiei pentru Cultură Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Lucian Silaghi a reuşit să achiziţioneze, la un preţ modic, un vas şi un pandantiv cu o vechime de 3300 de ani. Acestea vor ajunge la Muzeul Ţării Crişurilor şi au intrat în patrimoniul cultural naţional, secţiunea fond.

Urna şi pandantivul provin dintr-o necropolă din Epoca Bronzului. Cele două piese aduc un surplus de informaţii şi întregesc patrimoniul mobil al Muzeului Ţării Crişurilor cu două realizări de excepţie ale comunităţii preistorice din Valea Ierului.

În curtea unui localnic

Obiectele au fost descoperite de către un localnic din Valea lui Mihai. În urmă cu patru ani, Fekete Florin Marcel săpa în ograda proprie, moment în care a descoperit obiectele. Este vorba despre o urnă şi un pandativ. Conform arheologului Călin Ghimeş de la Muzeul Ţării Crişurilor, „piesele reprezintă inventarul unui mormânt de incineraţie aparţinând primei faze a culturii Igriţa ce evoluează în intervalul secolelor XIV-XII a. Chr. , în epoca târzie a bronzului. Dacă vasul este o apariţie comună ca formă şi ornamentică în cadrul olăriei epocii, pandantivul este prin dimensiunile sale neobişnuit de mari o piesă unică. Astfel de pandantive apar la sfârşitul epocii bronzului mijlociu şi cunosc o evoluţie care se întinde ca tipologie pe parcursul a două secole, fiind specifice orizontului de depozite de tip Arpaşel. Ştim că pe duna de nisip, actualmente strada Izvorului, au mai fost descoperite astfel de piese în perioada interbelică, fapt care a adus la concluzia că aici avem de- a face cu o necropolă aparţinând finalului Epocii Bronzului, cercetarea ei însă este aproape imposibilă datorită regimului privat al proprietăţilor de aici ”. Mesajul directorului Lucian Silaghi către bihorenii care ar putea descoperi întâmplător asemenea obiecte este să le ducă la Poliţie, la Primărie sau la Direcţia de Cultură pentru ca acestea să intre în patrimoniul cultural naţional şi să ne putem bucura cu toţii de ele.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !