Vâscul de Anul Nou

Vâscul de Anul Nou
În tradiţia românească, vâscul este nelipsit de sărbători. De Anul Nou trebuie să existe neaparat o crenguţă de vâsc în casă, fie că este atârnată la uşă, la fereastră, la oglindă sau de lustră. Ea semnifică prietenie şi bunăvoinţă. Comercianţii încearcă să profite cât mai mult de această tradiţie şi încă dinainte de Crăciun s-au postat în jurul pieţelor pentru a vinde cât mai mult.

„Ca în fiecare an, am venit cu vâsc la piaţă. Oamenii cumpără de regulă o crenguţă mică deoarece nu au bani, dar tot nu reunţă la tradiţie”, ne-a spus o comerciantă care vindea vâsc în piaţa Decebal din Oradea. Pentru o crenguţă, comercianţii cer între un leu şi trei lei în funcţie de mărimea acesteia. Tradiţia spune că sub vâsc îl poţi săruta pe cel pe care-l îndrăgeşti. O fată dacă se află sub o creangă de vâsc poate fi sărutată de un băiat fără să i se ceară voie sau să i se ceară scuze. În marea majoritate a culturilor, faptul că o persoană stă sub vâsc înseamnă că este disponibilă unui sărut.

Proprietăţi

Pe lângă acestea, vâscul are şi proprietăţi curative. Acesta este considerat a fi deosebit de eficient pentru inimă. Planta are proprietatea miraculoasă de a regla tensiunea arterială, coborând-o când este prea ridicată, ori dimpotrivă, normalizând-o, dacă este prea coborâtă. Vâscul a stârnit dintotdeauna interes şi este înconjurat de un număr de mituri şi legende. Vâscul era considerat sacru în antichitate.

Pe diferite meridiane, norvegienii, druizii celţi şi indienii nord-americani tăiau vâscul din stejar cu o seceră de aur. Ramurile trebuiau prinse înainte de a atinge pământul. Ei rupeau apoi ramurile în mai multe rămurele şi le împărţeau oamenilor, care le atârnau deasupra uşilor, pentru a-i proteja împotriva trăsnetelor, fulgerelor şi a altor rele. În cele din urmă, vascul a devenit o tradiţie de Crăciun.

Obiceiuri si superstitii de Anul Nou

Obiceiuri si superstitii de Anul Nou

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !