Vecinii caută soluţii comune

Vecinii caută soluţii comune
NYIREGYHAZA – Reprezentanţii administraţiei publice din judeţele situate de-o parte şi de alta a graniţei vor conlucra în vederea obţinerii de finanţări europene pentru proiecte comune. Aceasta a fost concluzia unui schimb de experienţă româno-ungar ce a avut loc marţi, la Nyiregyhaza.

S-au discutat probleme de administraţie publică, controlul legalităţii actelor emise de autorităţile publice locale şi protecţia consumatorului. Delegaţia română a fost compusă din prefecţii judeţelor Bihor şi Satu Mare, Ilie Bolojan şi Radu Bud, subprefectul de Bihor, Todor Albert, directorul şi directorul adjunct de la OPC Satu Mare, iar partea ungară a fost reprezentată de şefii Oficiilor pentru Administraţie Publică din judeţele Hajdu-Bihar şi Szabolcs-Szatmar-Bereg, precum şi şefii serviciilor juridice şi protecţia consumatorului, ulterior fiind prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Szabolcs-Szatmar-Bereg, Fulop Istvan.

Regionalizarea maghiară
Şeful Oficiului de Administraţie Publică al judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg a anunţat scopurile organizării acestei prime reuniuni la un asemenea nivel de reprezentare: prezentarea procesului de reformă al administraţiei publice din Ungaria în contextul aderării acestei ţări la UE şi prezentarea de către oaspeţii români a modului în care se desfăşoară procesul de reformă al administraţiei publice.

Potrivit datelor prezentate de dr. Racz Janos, în administraţia publică din Ungaria s-a aplicat principiul regionalizării, la această oră funcţionând şapte astfel de regiuni, în cadrul cărora s-a realizat o distribuire geografică a sediilor instituţiilor subordonate ministerelor, strategie ce a vizat reducerea numărului instituţiilor la nivelul judeţelor şi s-a avut în vedere creşterea puterii decizionale la nivel regional.

Bolojan: „Soluţii comune”
Prefectul Ilie Bolojan a prezentat gazdelor reuniunii principiile după care funcţionează în România regiunile de dezvoltare, lipsa unui statut juridic pentru aceste regiuni. Având în vedere dorinţa autorităţilor locale de a obţine cât mai multe competenţe, însă fără responsabilităţi, prefectul Bolojan a invocat lipsa unor pârghii de sancţionare a acelora care nu aplică la nivel local angajamentele pe care România şi le-a asumat în procesul de negociere cu Uniunea Europeană.

Reprezentanţii administraţiilor publice din cele patru judeţe au agreat propunerea de înfiinţare a unui „patrulater transfrontalier”, prin intermediul căruia să aibă loc o informare reciprocă asupra problemelor comune, dar şi colaborarea în vederea obţinerii de finanţări europene pentru proiecte comune. Prefectul Ilie Bolojan a fost de părere că „la probleme comune se impun soluţii comune”, ceea ce justifică acest proiect de colaborare şi va asigura o informare mai eficientă a reprezentanţilor administraţiei publice din România asupra problemelor pe care colegii din Ungaria au trebuit să le soluţioneze după aderarea la Uniunea Europeană, dar şi de a nu repeta greşelile comise de aceştia. Prima parte a reuniunii s-a încheiat printr-o conferinţă de presă comună a liderilor din cele patru judeţe.

La secţiunea privind protecţia consumatorului, responsabilii din cele două ţări au căzut de acord asupra necesităţii colaborării mult mai active având în vedere că de la 1 ianuarie 2007 graniţa dintre România şi Ungaria va deveni graniţă internă a UE şi astfel va trebui să existe o informare reciprocă privind calitatea produselor şi serviciilor. Bihorul va fi gazda viitoarei întâlniri de acest gen.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase