Vede UDMR românofilă, jucând cartea maghiară cu oportunism

5Comentarii
Tokes Laszlo
Tokes Laszlo
„Fratele de cruce” Tokes acuză UDMR că joacă aşa-numita „carte maghiară”. Pentru aceasta, îl aduce în discuţie inclusiv pe primarul Bolojan.

Eşecul electoral al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) nu pare să-l descurajeze prea tare pe Tokes Laszlo. Acesta nu scapă nicio ocazie de a lovi în UDMR. Cel mai recent prilej: un interviu oferit de primarul Ilie Bolojan unei publicaţii de limbă maghiară, în care acesta răspunde acuzaţiilor venite din partea UDMR, cum că ar duce o politică maghiară în Oradea, dar şi comunicatul Rozaliei Biro din pagina aceleaşi publicaţii.

Tokes evidenţiază declaraţiile lui Bolojan vizavi de UDMR, pentru a le folosi ca armă politică, la rându-i. „Fără să îl «acuzăm» pe primarul Ilie Bolojan de o exagerată prietenie faţă de maghiari, putem constata că în acele cazuri scandaloase, precum folosirea limbii maghiare şi denumirile maghiare ale străzilor, sau cele ale Liceului Ady, a Capelei Rhédey şi a Cafenelei Moscova – UDMR a dirijat, voit, discursul pe făgaş etnic pentru a câştiga capital politic din «antimaghiarismul» primarului şi, nu în ultimul rând, pentru a distrage antenţia de la ruşinoasa înfrângere suferită la alegeri”, crede europarlamentarul. În opinia sa, tot UDMR se face vinovat de „tendinţe oportuniste, demonstrate prin alianţe amorale cu puterea majorităţii româneşti”, dar şi că „UDMR a ajuns să se înţeleagă mai bine cu partidele majorităţii româneşti decât cu organizaţiile comunităţii maghiare, dacă ele sunt de altă părere”.

Pentru Tokes, UDMR are o „politică românofilă şi avidă de putere”, şi „aşa cum îi dictează interesele de moment, joacă din când în când aşa numita «carte maghiară». Adică face exact acelaşi lucru pentru care condamnă politicienii naţionalişti români”.

Trianonul îl bântuie

Pentru Tokes, nu Ilie Bolojan, ci UDMR este vinovată „pentru faptul că maghiarii nu au un viceprimar în Oradea”. Fostul episcop reformat nu a uitat nici de Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, unde UDMR ar fi vrut „să arate lumii maghiare că totul este în cea mai mare ordine”. „Realitatea este cu totul alta. E post-Trianon, e postcomunistă. Strict factual situaţia contemporană e mai rea, iar acest fapt trebuie avut în vedere când vorbim de politica şi reprezentarea comunităţii maghiarilor din Ardeal. Pentru a «ne revizui pe noi înşine», e nevoie de o nouă unitate, de o nouă politică”, este de părere Tokes.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor