Vedeti ce zone din Timisoara sunt propuse pentru reabilitare termica

De A.S.
Reactualizat la:
Vedeti ce zone din Timisoara sunt propuse pentru reabilitare termica
Vedeti ce zone din Timisoara sunt propuse pentru reabilitare termica
Primăria Timişoara vrea să obţină fonduri europene ca să reabiliteze termic peste 200 de blocuri de pe principalele artere ale oraşului, dorinţa primarului fiind de a reabilita bulevarde întregi pentru a schimba faţa oraşului, şi nu de a realiza astfel de lucrări disparat, în diferite zone, cum se întâmpla până acum. A fost aprobată deja şi o listă de imobile. În aproximativ 100 din cazuri nu există nici măcar cereri pentru reabilitare termică din partea asociaţiilor de proprietari.

Consiliul Local Timişoara a votat, în şedinţa de la sfârşitul săptămânii trecute, un proiect de hotărâre prin care a fost aprobată o listă de 238 de imobile, de pe principalele artere ale oraşului, în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, pentru sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. Asta, în condiţiile în care primarul Nicolae Robu declara recent că municipalitatea va încerca să obţină o finanţare de circa 7-8 milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Mai exact, administraţia locală vrea să obţină fonduri europene pentru a reabilita termic imobilele din următoarele zone: Calea Aradului, Piaţa Mărăşti, bulevardele Take Ionescu şi Simion Bărnuţiu, Calea Torontalului şi Calea Sever Bocu, bulevardul Liviu Rebreanu, Calea Martirilor, bulevardul Sudului, strada Mareşal Constantin Prezan, Piaţa Victoriei, bulevardul 16 Decembrie 1989, bulevardul Iuliu Maniu şi Calea Şagului.

Totodată, aleşii au aprobat demararea procedurilor pentru întocmirea documentaţiilor necesare în vederea completării cererii de finanţare, reprezentanţii municipalităţii precizând că 15 octombrie este termenul la care va fi lansat apelul public de proiecte, iar de la 1 noiembrie vor putea fi depuse cererile de finanţare.

Puşi la reabilitare fără să fi solicitat acest lucru

Autorităţile locale au transmis în prealabil o înştiinţare către asociaţiile de proprietari prin care le-au explicat în mare cum stau lucrurile cu noul program privind sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor, cum se împart costurile şi ce lucrări se fac. Totodată, le-au cerut un proces-verbal al Adunării generale a proprietarilor în care să fie exprimat acordul locatarilor privind execuţia lucrărilor de intervenţie pentru includerea în baza de date. S-a dat şi un termen de depunere a acestor procese-verbale, şi anume 20 septembrie 2012. Pe lista celor 238 de imobile inventariate pe principalele artere ale urbei care a fost aprobată însă ulterior în consiliu în vederea accesării de fonduri nerambursabile apar şi circa 100 de blocuri în dreptul cărora scrie „Fără solicitare”, deci respectivele asociaţii de proprietari nici nu şi-au exprimat încă intenţia de a intra în programul de reabilitare termică.

Tot săptămâna trecută, aleşii au aprobat, printr-un alt proiect de hotărâre, şi Programul local multianual pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe incluse în baza de date a Primăriei Timişoara pentru anul 2012, întocmit conform OUG 18 din 2009. Este o altă bază de date ce cuprinde 685 de imobile din toate cartierele oraşului, cu cereri înregistrate din 2006 încoace pentru reabilitarea termică.

Robu: Continuă munca de lămurire cu asociaţiile de proprietari

„Am aprobat două hotărâri prin care am creat cadrul pentru pregătirea unui număr foarte mare de blocuri în vederea eficientizării lor energetice sau reabilitării termice. Este vorba despre aproape 700 de blocuri care fac obiectul unei prime hotărâri şi de alte 200 de blocuri care fac obiectul unei a doua hotărâri. Cele din urmă anvizajăm să fie finanţate prin noul proiect cu susţinere financiară europeană care va fi promovat de Guvernul USL al României începând din 15 octombrie. Ne-am mişcat foarte repede, pe un front extrem de larg, şi am luat principalele artere ale oraşului la rând, am avut discuţii cu cetăţenii pentru a-i convinge să agreeze includerea în acest proiect. Am satisfacţia că într-un timp foarte scurt, peste 140 de blocuri au acceptul proprietarilor să intre în acest proiect. Continuă munca de lămurire şi cu alte asociaţii de proprietari şi eu sper să reuşim să includem toate blocurile de pe aceste artere, cele mai importante poate ale oraşului, în acest proiect”, a afirmat Robu.

Viceprimarul Sorin Grindeanu spune că cele două hotărâri aprobate de consiliul local sunt hotărâri cadru pentru a se putea iniţia procedurile în vederea accesării de fonduri europene pe POR şi că în perioada următoare trebuie încheiate convenţii-cadru cu toate asociaţiile de proprietari ale celor 238 de imobile, cele care nu doresc să intre în program urmând să fie înlocuite cu altele de pe lista cuprinsă în Programul local multianual pentru creşterea performanţei energetice.

Cum se împart costurile pentru reabilitarea termică

În ceea ce priveşte contribuţia financiară pentru reabilitarea termică a celor peste 200 de blocuri de pe arterele principale, autorităţile locale şi proprietarii ar urma să suporte 40% din cheltuieli, diferenţiat, în funcţie de venituri, restul de 60% fiind bani din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi de la bugetul de stat.

„Şi proprietarii trebuie să plătească, ei au o sarcină de cofinanţare în valoare de până la 30 la sută, dar diferenţiată în funcţie de statutul social, de veniturile pe care le au. Primăria are posibilitatea să compenseze chiar şi integral obligaţiile proprietarilor dacă sunt cazuri sociale”, a adăugat primarul.

Potrivit oficialilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la reabilitarea pe fonduri europene ţinta o reprezintă blocurile de locuinţe construite între anii 1950 şi 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.

FALT nu a ştiut despre cele două proiecte

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Timişoara ar fi dorit să fie consultaţi în această privinţă şi spun că şi-ar fi oferit sprijinul, dar susţin că nu i-a întrebat nimeni nimic şi nici nu au ştiut despre existenţa celor două proiecte de hotărâre până la şedinţa de consiliu de săptămâna trecută, materialele nefiind publicate din timp pe site-ul primăriei pentru a putea fi studiate de cetăţeni.

„Trebuia să inventarieze cineva blocurile şi să înştiinţeze asociaţiile, să fie o adunare. Ce nu înţeleg eu este de ce nu sunt toate asociaţiile în programul multianual, ci doar 685 – aici ar trebui să intre toate -, dar să zicem că numai atâtea au făcut cerere. Din acestea puteau să extragă o listă redusă cu cei care merg pe fonduri europene. Nu poţi să pui într-un program o asociaţie care nu are solicitare. Nu ştim dacă aceste asociaţii au sau nu bani… Nu ştiu la ce folosesc aceste hotărâri. Pe lista pentru programul pe fonduri europene sunt asociaţii care nu sunt în programul multianual. De ce nu apar în programul multianual, unde sunt numai 22 de cereri pe 2012, în timp ce pe celălalt apar 88. Nu înţeleg cum au cerere şi nu sunt incluse în programul multianual. Poate s-au aprobat în ideea că se va merge cu asociaţiile de pe bulevardele respective. Eu sunt în ceaţă. Noi nu puteam cere dezbatere publică atâta vreme cât nu am ştiut despre aceste proiecte”, spune împuternicitul Comitetului Director al FALT, Petru Olariu.

Citeste si: Robu vrea opt milioane de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor din Timisoara

Robu explica strategia de reabilitare termica a blocurilor din Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !