Vedeti cum explica taranistii datoriile acumulate de administratia Ciuhandu

De A.S.
Vedeti cum explica taranistii datoriile acumulate de administratia Ciuhandu
Vedeti cum explica taranistii datoriile acumulate de administratia Ciuhandu
Reprezentanţii fostei administraţii Ciuhandu spun că faptul că Primăria Timişoara are datorii ce derivă din subvenţii neachitate la RATT, la fel ca şi la Colterm, nu este o noutate, că ştiau despre acest lucru, dar nu şi că ar fi vorba de facturi de 137 de milioane de lei neînregistrate în contabilitate pe o perioadă de cinci ani. Actualul lider al PNŢCD Timiş, Valentin Moldovan, fost consilier local, crede că la mijloc trebuie să fie… o greşeală.

Primarul Nicolae Robu a dezvăluit, zilele trecute, că în urma ultimelor controale efectuate de reprezentanţii Curţii de Conturi în instituţia pe care o conduce s-au decoperit facturi în valoare de 137 de milioane de lei emise de RATT în ultimii cinci ani care au ajuns la registratura primăriei, dar nu au fost înregistrate în contabilitate. Edilul spune că practic Regia Autonomă de Transport Timişoara nu a încasat aceşti bani, reprezentând subvenţii aprobate de consiliul local pentru gratuităţile acordate la transportul public.

Fostul viceprimar ţărănist Adrian Orza spune că se ştia despre existenţa unor restanţe la plata subvenţiilor atât în cazul RATT, cât şi al Colterm.

„Eu nu m-am ocupat de direcţia care manageria RATT, dar RATT-ul e în subordinea consiliului local, acolo există un consiliu de adminstraţie şi un director. (…) În fiecare an erau discuţii legate de faptul că RATT avea probleme financiare datorate lichidităţilor, lucruri care se reglau în funcţie de încasările de la bugetul local. Se ştia că există o rostogolire a datoriilor şi faţă de RATT şi faţă de Colterm, în funcţie de fluxul financiar ele se plăteau. Ele se plăteau şi an de an se făceau realocări. Au existat întotdeauna datorii către RATT, acestea derivând din subvenţii şi la fel ca şi la Colterm ele se plăteau pas cu pas în funcţie de disponibilităţile financiare şi de încasările care existau la primărie.

Dar orice factură care îţi vine trebuie să o înregistrezi. Dacă nu au fost înregistrate în contabilitate să răspundă cine lucrează acolo”, a afirmat Orza. Totuşi, fostul edil a declarat că îi este greu să creadă că suma datoriilor către RATT prezentată de actualul primar Nicolae Robu este atât de mare şi că nu au fost înregistrate în contabilitate facturile. În opinia sa, dacă s-a făcut acest lucru „probabil s-a făcut tot pentru a ajuta RATT-ul într-o formă sau alta, dar lucrurile cred astea se ştiu şi dacă pe anumite principii de contabilitate unii au greşit atunci e răspunderea lor”.

La fel, fostul consilier local PNŢCD Valentin Moldovan crede că la mijloc trebuie să fie o greşeală. „Mie îmi e greu să cred că nu au fost înregistrate în contabilitate la primărie aceste facturi. Într-adevăr niciodată nu s-a plătit sută la sută, dar s-a plătit… Nu poţi să nu înregistrezi sute de milioane de lei. (…) Undeva eu zic că este o greşeală. Mai mult, eu am fost consilier până în vară, ştiu clar, şi se poate verifica: au fost făcute plăţi de către primărie în contul subvenţiilor către RATT, iar plăţile nu pot fi făcute decât în baza unor documente financiar-contabile. Toate aceste plăţi se desfăşoară prin Trezorerie (…) Părerea mea e că e o greşeală la Curtea de Conturi, poate e o confuzie că nu s-au înregistrat facturi, mai ales la sumele astea. S-au făcut plăţi în conturile RATT, pentru că altfel nu se putea, se închidea…”, a declarat Moldovan.

În ciuda faptelor descoperite acum de reprezentanţii Curţii de Conturi, cei doi ţărănişti susţin că în Primăria Timişoara a existat control intern.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !