Vegetație excesivă pe cursurile de apă

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Vegetație excesivă pe cursurile de apă
Administrația Bazinală de Apă Crișuri avertizează autoritătțile locale: podurile, podețele, canalele și rigolele trebuie curățate de vegetație.

Deși s-au înregistrat temperaturi ridicate, în utima perioadă precipitațiile au favorizat dezvoltarea excesivă a vegetației din albiile și de pe malurile cursurilor de apă, În acest sens Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri reamintește atât autorităților locale, cât și cetățenilor că au obligația de a degaja vegetația din preajma podurilor, podețelor, canalelor și rigolelor.

Fenomenele meteorologice din ultima perioadă au condus inclusiv la doborârea mai multor copaci aflați pe malurile apelor. Un exemplu ar fi Crișul Repede, în Oradea, amonte de podul Decebal, unde pe malul stâng, o salcie de 15 m lungime a fost doborâtă în apă. Timp de 4 ore, 6 angajați ABA Crișuri au intervenit pentru a degaja salcia, avand 80 de cm grosime, din cursul de apă întrucât punea în pericol scurgerea apei în apropierea podului Decebal.

aba (4)

„Vara aceasta este o vară atipică din punct de vedere hidrologic. De 20 de ani nu ne-am mai confruntat cu asemenea cote și debite crescute. De fiecare dată, după ce apele se retrag, angajații ABA Crișuri trebuie să intervină pentru a degaja deșeurile de pe cursurile de apă și pentru a defrișa mai ales în zona lucrărilor de apărare. În urma precipitatiilor abundente, vegetația s-a dezvoltat atât de mult încât am fost nevoiți să dublăm numărul de ore alocate defrișărilor. Începând cu luna august, inspectorii vor intensifica controalele pentru a verifica felul în care autoritățile locale înțeleg să igienizeze și să întrețină cursurile de apă”, a precizat Dorel Dume, directorul ABA Crisuri.

Pentru prevenirea blocării albiilor și pentru a mări capacitatea de transport a acestora, în următoarele două luni ABA Crișuri va continua acțiunile de decolmatare de pe valea Topa și de ecologizare de pe râurile: Crișul Repede, Crișul Negru și Barcău.

aba (3)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !