Verdict în procesul intentat Serbiei

Verdict în procesul intentat Serbiei
SERBIA – Tribunalul Internaţional de la Haga va decide astăzi dacă statul sârb se face vinovat de genocid prin purificarea etnică, crime în masă şi violurile din timpul conflictului bosniac.

Belgradul consideră că o astfel de decizie ar reprezenta un stigmat nedrept şi de durată aruncat asupra unei ţări întregi.

Bosnia-Herţegovina ar putea cere Serbiei compensaţii de miliarde de dolari dacă cel mai înalt for juridic al ONU va decide în favoarea sa. Este pentru prima dată când un stat este judecat pentru genocid – practică interzisă printr-o convenţie ONU din 1948, apărută după Holocaust.

Bosnia a făcut prima plângere împotriva Serbiei la un an după izbucnirea războiului, încheiat în 1995 prin acordurile de la Dayton. Conducătorul Serbiei în perioada acestui conflict, Slobodan Miloşevici, a fost îndepărtat de la putere în 2000 şi a murit anul trecut, cu doar câteva luni înainte de a fi el însuşi condamnat la moarte pentru crime împotriva umanităţii de către acelaşi tribunal al Naţiunilor Unite.

Experţii juridici, care au remarcat importanţa istorică a deciziei de astăzi, s-au arătat convinşi că verdictul, a cărui lectură va dura peste două ore, va fi formulat cu maximă atenţie. Una din problemele ridicate de acest proces a fost oportunitatea judecării statelor pentru crime de război.

Avocatul Serbiei şi-a exprimat speranţa că tribunalul nu va găsi ţara sa vinovată in corpore pentru genocid. Un punct slab al Belgradului este însă faptul că liderii sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, nu au fost deferiţi tribunalului. În timpul războiului civil din Bosnia au fost ucişi peste 100.000 de oameni. Sentinţa tribunalului de la Haga are valoare juridică şi este inatacabilă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !