Verificari pe filiera cerealelor

Verificari pe filiera cerealelor
16 autorizaţii de depozitare a cerealelor au fost anulate de DADR.

În această perioadă inspectorii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rulară (DADR), în echipe mixte cu comisarii Gărzii Financiare şi cadre ale IPJ, desfăşoară o acţiune de control pe filiera cerealelor. Aceste controale sunt efectuate la depozitele de cereale dar şi la unităţile de morărit şi panificaţie. Verificările sunt extinse până în magazinele de desfacere a produselor de panificaţie şi patiserie.

Neregulile nu au contenit să apară. Conform directorului DADR, Nicolea Hodişan, cele mai frecvente abateri au fost constatate la depozitarea cerealelor. „Mulţi nu au înţeles nici până în prezent că trebuie să deţină autorizaţie de depozitare emisă în baza unor acte normative care prevăd condiţii minime de siguranţă alimentară pentru păstrarea acestor produse. Se doreşte astfel eliminarea spaţiilor în care se depozitează cereale şi care înainte au avut o altă destinaţie ca de exemplu depozit de îngrăşăminte chimice şi pesticide”, a subliniat şeful DADR.

Prin aceste controale se urmăreşte şi stoparea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu cereale.

Sancţiuni

Din luna iulie, de când au început controalele, inspectorii DADR au aplicat opt sancţiuni contravenţionale în valoare de 40.000 de lei. Pentru abateri mai uşoare au mai fost aplicate şi 33 de avertismente. „16 autorizaţii de depozitare a cerealelor au fost anulate iar o autorizaţie a fost suspendată până la remedierea deficienţelor”, a punctat Nicolae Hodişan.
Conform statisticilor Direcţiei Agricole, în judeţ sunt 123 de depozite care funcţionează cu autorizaţie de depozit. Capacitatea acestora poate găzdui necesarul de consum al populaţiei şi animalelor din judeţ. Autorităţile spun însă că aceste spaţii nu sunt utilizate la capacitatea lor deoarece mare parte a grâului recoltat anul acesta se află depozitat în spaţii neautorizate. „Până pe 15 octombrie, când se va finaliza această campanie de control, ne propunem să ajungem să verificăm şi aceste spaţii. De aceea, toţi cei care se află în situaţia de a avea cereale depozitate în staţii neautorizate sunt aşteptaţi la DADR pentru a solicita autorizări”, a spus Hodişan.

S.Al.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !