Vernisaj „Tezaur Episcopia Tulcii”

Vernisajul va avea loc marţi.
Vernisajul va avea loc marţi.
Expoziţia cuprinde obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole.

Expoziția „Tezaur Episcopia Tulcii” va fi vernisată marţi, 09 octombrie, de la ora 12:00, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural. Ea aduce în faţa publicului un fond de obiecte bisericeşti, reprezentativ pentru trei secole şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.

Zona Dobrogei de Nord este locul unde mai multe religii se întâlnesc fără a genera conflicte, un spațiu unde creştinismul este vechi de 2000 de ani, așa cum se poate vedea la Halmyris şi Niculiţel. Obiectele de cult din Episcopia Tulcii asimilează mijloace de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon.

Expoziția este realizată de Episcopia Tulcii în parteneriat cu mai multe instituții, precum Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi” și Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu. În cadrul parteneriatului încheiat între Episcopia Tulcii și Muzeul Brukenthal din Sibiu, toate obiectele liturgice expuse au fost curăţate în atelierul de restaurare-conservare al Muzeului.

Expoziţia de la Oradea prezintă, alături de Evangheliile ferecate (având ştanţă otomană), potire datând de la începutul secolului al XIX-lea, cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive de factură gotică, bizantină şi rusească.

O piesă importantă este Crucea de procesiune, ce impresionează prin dimensiune, la fel şi Icoana Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care se singularizează prin dimensiunile neobişnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebită a ferecăturii de argint (datată în 1833).

Expoziţia „Tezaur – Episcopia Tulcii”, realizată în parteneriat cu Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural și Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene. Organizatorii doresc ca expoziţia să se constituie într-un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşi şi o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !