„Versetele satanice”, epuizate şi în Oradea

4Comentarii
„Versetele satanice”, epuizate şi în Oradea
Prima ediţie a cărţii „Versetele satanice”, scrisă de indianul musulman Salman Rushdie, s-a epuizat şi din librăria Humanitas din Oradea, la fel ca şi din alte librării din ţară.

„Am primit destul de multe exemplare din «Versete» dar s-au vândut toate în câteva zile, între Crăciun şi Revelion. Am făcut o nouă comandă la Polirom dar reprezentanţii editurii ne-au spus că aşteaptă deschiderea tipografiilor pentru a scoate un tiraj nou, de circa 10.000 de exemplare.”, ne-a declarat ieri Livia Mihuş, responsabilă la librăria Humanitas de pe strada Republicii din Oradea.

Rushdie a fost condamnat la moarte, în 1989, printr-o fatwa (decret religios) a ayatollahului iranian Ruhollah Khomeiny, care l-a acuzat de blasfemie pentru romanul „Versetele satanice”.

„Fac apel la musulmani să nu dea curs unor provocări care pot veni din partea altor persoane. Este bine să cunoaştem şi părerile celor care ne blasfemiază religia. În primul rând titlul acestei cărţi supără. Sincer, este o jignire pentru comunitatea musulmane. Este o jignire la adresa Profetului. Coranul este constituţia Islamului. Rushdie nici nu este teolog.

A găsit anumite lucruri şi a încercat să interpreteze, dar nu să argumenteze ştiinţiific, logic, tot ceea ce a spus. După ce a apărut cartea, când au venit răspunsurile din partea teologilor musulmani, el nu a mai avut nici o reacţie ”, a opinat Murat Iusuf, muftiu al cultului musulman din România.

Dezaprobată de Patriarhie

Patriarhia Română a reacţionat la publicarea volumului printr-un comunicat trimis chiar pe 20 decembrie în care se declara solidară cu musulmanii şi prin care a dezaprobat „manifestarile care lezează valorile spirituale şi simbolurile religioase, indiferent de religia oficială pe care acestea le exprimă”. Titlul cărţii se referă la pasaje retrase din Coran despre care se spune ca i-ar fi fost „dictate” lui Mahomed de diavol. Cartea a înfuriat musulmanii din România atunci când a apărut în librarii, pe 20 decembrie, tocmai în prima zi a sărătorii Kurban Bairam.

Cristian Horgos4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor