Viaţa în Londra revine la normal, alerta continuă

Viaţa în Londra revine la normal, alerta continuă
ANGLIA – Londonezii au refuzat panica şi teroarea care s-ar fi putut instaura după descoperirea a două maşini-capcană, parcate în zone aglomerate ale capitalei Marii Britanii.

Aseară, viaţa şi-a reluat cursul normal la finalul unei zile care poate fi considerată un test major pentru noul guvern condus de Gordon Brown.
Scotland Yard-ul a pus în aplicare încă de ieri măsuri de securitate despre care spune că sunt “încercate şi testate” încă de la atentatele sinucigaşe care au făcut 52 de victime la 7 iulie 2005. Deşi viaţa din inima turistică a Londrei a revenit peste noapte la normal, poliţia a cerut populaţiei să rămână în permanenţă vigilentă şi să raporteze orice li se pare suspect.

Poliţiştii patrulează în continuare zonele din cartierul londonez West End, însă circulaţia a fost redeschisă publicului. Alerta de securitate va împiedica, cel mai probabil, desfăşurarea a numeroase evenimente care erau programate la Londra pentru acest sfârşit de săptămână.

Cât despre bombele artizanale dezamorsate în cele două Mercedesuri, acestea erau amândouă funcţionale, iar poliţia afirmă că oricare din ele ar fi putut produce un număr considerabil de victime.

Astăzi la prânz va avea loc o nouă reuniune a comitetului guvernamental pentru probleme de securitate naţională, cunoscut sub numele de “Cobra“. Atât Scotland Yard-ul, cât şi serviciul de informaţii MI-5 sunt aşteptate să prezinte primele rezultate ale investigaţiilor care au avut loc peste noapte.
Presa de la Londra anunţă în ediţiile de azi ale ziarelor că poliţia caută “cu disperare” o celulă teroristă inspirată de al-Qaida, despre care se crede că ar fi amplasat cele două maşini-capcană.

The Guardian afirmă că încărcăturile din cele două Mercedesuri pline fiecare cu 60 de litri de petrol, cilindri de propan, cuie şi mecanisme de detonare sunt de tipul celor folosite de al-Qaida în atentatele din Irak. Vehiculele fuseseră parcate la mai puţin de un kilometru distanţă unul de celălalt, iar poliţia a confirmat că există o legătură directă între ele.

Şi Armata Republicană Irlandeză sau gherilele marxiste columbiene au folosit astfel de bombe artizanale în atentate, însă suspiciunile poliţiei şi ale serviciilor de informaţii se îndreaptă spre organizaţii locale inspirate din atentatele al-Qaida. O pistă ar putea fi un mesaj postat pe un forum de pe Internet folosit de islamişti, care anunţa, joi seara, iminenţa unui atac terorist asupra Londrei. Experţii analizează în prezent înregistrările camerelor de supraveghere din zonă şi este de aşteptat ca în curând Scotland Yard-ul să prezinte primele portrete-robot ale suspecţilor.
Londra şi-a reluat spre seară cursul normal al vieţii, după o zi de blocaje rutiere, teamă şi tensiune care amintea de atentatele din iulie 2005 din sistemul de transport al oraşului, soldate cu 56 de morţi. Traficul în tot cartierul West End, considerat inima Londrei, a fost reluat în cursul serii.

Clubul Tiger-Tiger, în faţa căruia fusese găsit primul vehicul capcană cu o seară în urmă, şi-a redeschis porţile şi a fost chiar plin ochi – un semn că britanicii sunt hotărâţi să sfideze ameninţarea terorismului.
“Nu vrem să le spunem teroriştilor că ne e frică. Trăim încă în Londra şi nu vrem sp ne speriem de ei”, spune vocea englezilor. Pe de altă parte, au crescut simţitor apelurile către poliţie care semnalează vehicule suspecte. Transportul urban din Londra, dar şi aeroporturile oraşului au fost paralizate aproape întreaga zi. Securitatea rămâne sporită atât în jurul clădirii Parlamentului, cât şi la complexul sportiv de la Wimbledon, unde are loc turneul de Grand Slam.
Analiştii politici consideră că dublul atentat dejucat ieri este nu numai un prim test pentru noul guvern al lui Gordon Brown, instalat miercuri, dar şi un avertisment pentru acesta că ameninţarea teroristă persistă asupra Marii Britanii. De altfel, după atentatele din 2005, nivelul de securitate din regat rămâne în categoria “sever”, al doilea ca stricteţe din clasificarea guvernului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !