Viaţa lui atârnă de 2.500 euro!

17Comentarii
Orădeanul, de 32 de ani, moare fără transplant
Orădeanul, de 32 de ani, moare fără transplant
Viaţa unui orădean ce necesită transplant de plămân depinde de circa 2.500 euro, bani pe care nu îi are.

Un tânăr de 32 de ani depinde de ajutorul vostru. Rocaş Florin Alin e bolnav de 4 ani iar pentru a trăi are nevoie urgentă de 2500 de euro. Nu a fost bolnăvicios nici în copilărie, nu are antecedente medicale familiale. Drama lui a început din cauza unei răceli banale, în iarna lui 2003-2004, iar după nişte analize i s-a pus diagnosticul de TBC în stare avansată. A urmat un tratament de două luni de zile pentru TBC, dar fără să dea niciun rezultat. Ba chiar mai mult, filmele arătau că boala avansează.

După încă o lună a făcut semipareză pe partea stângă din cauza unui medicament administrat greşit, ISOMNIAZID şi aşa s-a văzut clar că diagnosticul e greşit şi s-a întrerupt tratamentul. A urmat o perioadă de fizioterapie până şi-a revenit şi a început sa meargă din nou.

În luna iulie 2004 a ajuns la Cluj, dar acolo, după două săptămâni i s-a confirmat, a doua oară (prima dată dr. Flavia Groşan de la TBC Oradea i-a spus că are fibroză pulmonară interstiţială) boala. Au urmat nişte ani cu multe drumuri, uşi închise, nu mai putea să muncească, iar bani nu erau.
În 2008 a fost operat, dar în acelaşi an a primit crunta veste de la un medic chirurg: „Dacă nu faci urgent transplant pulmonar mori  asfixiat”.

Luptă pentru viaţă…

Din nefericire, transplantul de care are nevoie se face doar la Viena (Austria) şi costă 120.000 – 150.000 de euro, bani la care nici nu visa. „Nu m-am mai prezentat din nou la spital că ştiam că financiar nu voi face faţă şi m-am chinuit aşa până în ianuarie 2009. Atunci a început sfârşitul – nu am mai putut ieşi din casă, tuşeam foarte tare, oboseam şi când vorbeam. Din data de 1 februarie 2009, nu am mai putut dormi deoarece cum mă întindeam mă sufocam instantaneu”. În 25 martie 2009 trebuia să fie transferat la clinica de profil din Bucureşt, dar nemaiavând bani, s-a amânat transferul, iar de atunci este conectat permanent la un aparat care îi asigură necesarul de oxigen.
„Trag de timp în speranţa că de undeva voi obţine banii necesari, timp în care boala avansează neexistând tratament”.

…şi aproape a reuşit

Ministerul Sănătăţii i-a aprobat finanţarea operaţiei, care va costa în jur de 130.000 euro, dar mai are nevoie de ultimele analize, care se fac în Viena, analize care o dată efectuate, sunt trimise la Ministerul Sănătăţii, iar acest organism poate livra banii în contul spitalului din Viena. Analizele şi transportul lui Alin se ridică undeva în jurul sumei de 2500 de euro, dacă transportul e făcut cu o ambulanţă, iar dacă ar putea fi dus cu un elicopter medical, costurile s-ar cifra la circa 5.500 – 6.000 euro. Cert este că orădeanul este dependent de oxigen, aşadar trebuie transportat special şi că are programare la clinica universitară din Viena în 9 februarie 2010, la ora 10:30.

Medicii confirmă

Medicii din Oradea l-au ajutat şi susţinut pe pacient. Dr. Marius Pârcioagă, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu care cunoaşte cazul, a declarat: „Comisia teritorială de chirurgie toracică de la Târgu-Mureş a aprobat necesitatea efectuării transplantului, iar acum dosarul este la Bucureşti, Ministerul Sănătăţii aşteptând să aprobe finanţarea, după evaluarea de la Viena, din 9 februarie”.

În actul medical emis de către şeful secţiei de la clinica din Bucureşti, dr. Miron Bogdan, se confirmă diagnosticul de fibroză pulmonară interstiţială, insuficienţă respiratorie cronică,…, iar dr. Alexandru Boţianu de la clinica din Târgu-Mureş a transmis pacientului şi Direcţiei Sanitare Bihor răspunsul Comisiei teritoriale, în 5 ianuarie anul acesta.

Medicii din Târgu-Mureş şi din Bucureşti l-au ajutat cât au putut pe pacient şi i-au efectuat primul set de analize de dinaintea transplantului, ca să nu mai facă un drum în plus la Viena. În caz de transplant, pacienţii sunt de regulă trimişi de două ori la clinicile din străinătate, pentru primul set de analize şi apoi pentru evaluarea finală de dinainte de transplant.

Nu are venituri

Pacientul în discuţie a fost astfel scutit de o cheltuială mare, mai ales că în ultimii doi ani cu bani primiţi de la prieteni şi rude a cheltuit circa 20.000 euro pe drumuri şi analize, oxigen etc.

El are o pensie de handicap de 234 lei, soţia lui tocmai a fost disponibilizată, mama îi este imobilizată în cărucior şi îngrijită de tatăl lui. Din lipsă de bani, bărbatul domiciliază acum la rude. Prietenii l-au ajutat cât au putut, dar nu mai au nici ei resurse să îl susţină financiar. În ultimele zile, rudele şi prietenii au mers să ceară ajutor şi preoţilor din biserici de diferite religii, în speranţa disperată că îl vor putea ajuta pe bolnav în timp util.
Din lipsa banilor, pacientul a adunat şi cinci restanţe la oxigenul de care este dependent.

Ziua, orădeanul consumă de la aparat circa 6 litri de oxigen iar noaptea circa 8 litri, ridicând astfel şi costurile lunare la energie electrică. Raţia pe lună la oxigen îl costă 140 lei, restul de 160 lei fiind decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Cum nu a plătit din august porţia de aer, firma care îi livrează la domiciliu buteliile de oxigen îl ameninţă că din 25 ianuarie a.c. nu îl va mai aproviziona cu aer.  

Ajutaţi-l voi

Şansele de a primi un plămân ar fi destul de mari dacă merge la evaluarea de la Viena, întrucât România e inclusă în programul de eurotransplant. Recuperarea posttransplant are o marjă mare de siguranţă, dacă nu apar complicaţii.

Prin urmare, viaţa acestui orădean depinde doar de suma menţionată mai sus (2500 – taxe la clinica din Viena şi transport terestru cu ambulanţă sau circa 6.000 de euro – taxe la clinică şi transport aerian cu elicopter medical). O sumă mare pentru unii, dar mică pentru o viaţă de om. Diferenţa între viaţă şi moarte stă acum în această sumă şi ironia sorţii este că acest bolnav obţine suma de 130.000 de euro pentru operaţie, dar nu va ajunge să fie operat dacă nu strânge aceşti ultimi bani pentru evaluarea finală de dinaintea intervenţiei chirurgicale. Cei care doresc şi pot să facă acest gest nobil de a-i da lui Alin şansa la viaţă, pot depune bani în conturile deschise pe numele soţiei lui (Rocaş Ioana Florina), deschise la Banca Transilvania, în lei: RO37BTRL00501201S28280xx şi în euro: RO12BTRL00504201S28280xx. Alin poate fi contactat şi la numerele de telefon: 0745.720287, 0758.808708, 0259.433163.

Otilia Şandor, Paul Chira

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor