Victime ale manualelor

1Comentariu
Victime ale manualelor
DEVA – Manualele conţin tot mai multe informaţii din dorinţa de a acoperi cerinţele examenelor. Acestea se transformă de la un an la altul în teze unice, teste naţionale, sau capacitate. De cele mai multe ori profesorii refuză să vorbească despre acest subiect.

Noile noţiuni pe care trebuie să le înveţe elevii, pentru a trece examenele cu brio, erau acum câţiva ani în urmă probleme de olimpadă naţională.

Manualele româneşti alternative de liceu rivalizeză în informaţii cu cele ale facultăţilor. Explicaţia poate fi găsită într-un declaraţie a Zvetlanei Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: „Deşi manualele sunt făcute de profesori diferiţi, nu există diferenţe între un manual şi un altul. Toţi se complică, toţi vor să arate cât de mult cunosc ei, fără să se gândească, practic, la elev”.

 

Sistemul manualelor alternative a costat zeci de milioane de euro, dar s-a ajuns în situaţia ca elevii să înveţe tot după caietele de notiţe din clasă. „Prefer să învăţ după caiet. În notiţe totul este sintetizat, iar la lucrările de verificare este suficient să scriu ce s-a făcut în clasă, spune I.A. elevă la un colegiu din Deva.

 

Astfel s-a ajuns la situaţia ca ceea ce studiază un elev în gimnaziu să nu mai aibă nimic comun cu ce a învăţat în şcoala primară. În alte cazuri, din doriţa de a reduce numărul mare de informaţii, noile schimbări din programele şcolare au condus la reluarea materiei deja învăţate în anii anteriori. „Din cauza schimbărilor din programă elevii din clasa a IV au reluat în clasa a V-a aceleaşi noţiuni, ceea ce a făcut să apară o anumită plictiseală şi a condus la absenteism”, spune M.D., institutoare în cadrul unui liceu din Deva.

 

Mai mult, elevii trebuie să se pregătească pentru examene după programe şi nu după manuale. Pentru a rezolva problema diferenţelor din manuale s-a trecut la identificarea unui corp comun de teme, informaţii şi aplicaţii pe discipline, valabile pentru examene, ceea ce va duce la apariţia a noi manuale alternative. Dar şi examenele au suferit transformări de la un an la altul, de la un ministru la altul. Cert este că până nu se va ajunge la o formă definitivă de examene, experimentele din învăţământ vor face victime în rândul elevilor, care sunt derutaţi la ce manuale să apeleze pentru a străbate în întregime materia.

Ce manuale alternative au elevii
În anul şcolar 2008-2009 pentru toate materiile de la clasa I-X sunt 904 manuale alternative. O decizie a MECT va determina ca anul viitor, manualele să fie mai scumpe cu 15-20%.

G.R.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor