Victimele accidentelor rutiere III

Avocat Răzvan Doseanu
Avocat Răzvan Doseanu
În cazul în care sunteți victima unui accident rutier produs din vina unei alte persoane, aflate la volanul unui autovehicul (sau chiar produs din vina conducatorului autovehiculului în care vă aflați), aveți dreptul să solicitați despăgubiri (daune materiale și morale) direct asiguratorului RCA la care proprietarul sau utilizatorul mașinii vinovat de producerea accidentului are încheiată o poliță de asigurare valabilă.

Chiar și în situația în care șoferul vinovat de producerea accidentului nu are încheiată o poliță RCA valabilă la data accidentului, victima se poate adresa Fondului de Protecție a Victimelor Străzii.

În cazul în care victima accidentului a suferit vătămari corporale, atât persoana vatamată, cât și familia acesteia pot pretinde asiguratorului RCA despagubiri pentru vatamarea corporală (daune materiale și/sau morale).

În cazul decesului: familia persoanei decedate poate pretinde asiguratorului RCA despagubiri pentru decesul rudei decedate in evenimentul rutier (daune materiale si/sau morale).

În cazul avarierii autovehicului: pe lânga despăgubirile (daunele materiale și/sau morale) ce se cuvin persoanei vatamate și/sau familiei acesteia, asiguratorul RCA poate fi obligat (dacă este cazul) și la plata contravalorii autovehiculului avariat (cel în care se afla victima accidentului).

Daunele materiale constau în cheltuielile pentru recuperarea sănătății victimei rănite, precum și venitul nerealizat ca urmare a afectării stării de sanatate, sau, în cazul decesului victimei, toate cheltuielile de înmormantare, ritualuri creștinesti ulterioare, etc.

Plafonul stabilit de lege în ceea ce privește despăgibirile care provin din accidente a căror victime au suferit vătămări corporale sau decese este de 5 milioane de euro, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate iar pentru pagubele materiale plafonul este de 1 milion de euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !