Victimele accidentelor rutiere IV

Răzvan Doseanu
Răzvan Doseanu
În cazul în care sunteți victima unui accident de circulaţie și aveți nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, cheltuielile de spitalizare și cele ocazionate cu intervenţii chirurgicale, proteze, orteze, medicamente etc. vor fi suportate de asiguratorul RCA la care proprietarul sau utilizatorul mașinii vinovat de producerea accidentului are încheiată o poliță de asigurare valabilă.

Acest drept este prevăzut de Norma 23/2014 care face mențiune și despre faptul că toate aceste cheltuieli trebuie să fie probate cu documente justificative. De aceea este recomandat să solicitați și să păstrați bonuri, chitanțe și facturi fiscale (de la consultații medicale, farmacii) pentru dovedirea cheltuielilor mai sus amintite.

Potrivit Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, nu trebuie să achitați personal cheltuielile de spitalizare, deoarece persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată.

Dacă vă aflați în această situație, pentru a evita plata penalităților de întârziere este recomandat să notificați asiguratorul RCA în vederea achitării cheltuielilor ocazionate de acordarea îngirjirilor medicale de specialitate cât mai repede posibil. De asemenea este necesară notificarea unității medicale cu datele șoferului vinovat și datele societății de asigurare unde acesta avea încheiată polița de asigurare RCA.

În ipoteza în care persoana păgubită a contribuit din culpă la producerea accidentului sau la mărirea prejudiciului, cel chemat să răspundă va fi ţinut răspunzător numai pentru partea din prejudiciu care îi este imputabilă – culpa comună. În astfel de situaţii întinderea răspunderii fiecărei persoane va fi cea constatată prin orice mijloc de probă. În situaţia în care nu se poate stabili întinderea răspunderii fiecărei persoane, aceasta se va stabili în cote egale, în raport cu numărul părţilor implicate în accident, fiecare parte având dreptul la despăgubire în proporţia în care nu s-a făcut răspunzătoare de producerea accidentului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !