Video spectaculos! Au reconstituit Cetatea Oradea în 3D

De Veronica Bursaşiu
5Comentarii
Video spectaculos! Au reconstituit Cetatea Oradea în 3D
Cetatea 3D a fost un proiect prezentat de Arheologul Mihálka Nándor și Bíró Róbert, student al Universității Creștine Partium.

Proiectul înfățișează Cetatea Oradea așa cum era aceasta în perioada medievală.Video-ul 3D a fost realizat cu ajutorul siturilor arheologice, documentelor istorice descriptive și imaginilor de arhivă, precum prin intermediul analogiilor cu edificii din acea perioadă. Plin de culoare a fost vernisajul expoziției Sfântul Ladislau – Legenda, cu lucrările pictorului Makoldi Sándor din Debrecen. Pictorul Makoldi Sándor s-a născut în timpul războiului, în 1945, în Bavaria, iar viața și-a petrecut-o la Debrecen, mama lui fiind originară de acolo. Strămoșii lui, familia Makoldi din localitatea Ákos, trăiau la Debrecen pe atunci, în apropierea câmpiei Hortobágy, iar tatăl și bunicul erau medici veterinari.A urmat cursurile Liceului de Arte Plastice din Budapesta, de unde, după un drum lung (dobândind o calificare de profesor în Eger, dar și una de etnograf la Universitatea Kossuth Lajos din Debrecen), s-a întors la Debrecen.


Aici însă, expoziția care i-ar fi marcat debutul ca artist plastic, a fost interzisă. Din 1974 a fost profesorul Facultății Pedagogice Reformate Kölcsey Ferenc din Debrecen. A predat la departamentul de arte, de unde s-a pensionat ca docent (conferențiar).De atunci, a avut numeroase expoziții individuale și participă la majoritatea expoziților de grup din regiune. În ultima vreme, fiind dascăl, pe lângă expozițiile individuale, lucrările lui apar de multe ori împreună cu cele ale studenților săi, având și multe expoziții cu familia. Dincolo de scrierile pe teme artistice, se ocupă cu etnografie și teoria pedagogiei, din punctul de vedere al patrimoniului vizual. Lucrările lui sunt publicate frecvent în cărți și reviste. Pictura lui Makoldi Sándor reflectă rezultatele lucrărilor sale teoretice. După tablourile academiste, suprarealiste de la începutul carierei, a trecut la imagini expresive și dinamice, nonfigurative, specifice secolului XX, însă, în perioada apropierii de Occident, și-a format stilul bazat pe simboluri, încadrându-se în tradițiile maghiare.

cetatea-oradea5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor