Viitor în SUA vs. scandal în România

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Călin Puia şi Dacian Foncea, discutând aprins despre cazul adolescentei Aurora, spre nemulţumirea colegului lor de partid, Ionel Avrigeanu
Călin Puia şi Dacian Foncea, discutând aprins despre cazul adolescentei Aurora, spre nemulţumirea colegului lor de partid, Ionel Avrigeanu
Cazul minorei plecate în SUA din centrul de plasament de la Ineu îl pune pe directorul DGASPC Bihor sub foc încrucişat.

Plecarea unei adolescente din centrul de plasament de la Ineu la studii în statul american Texas, astă-toamnă, sub oblăduirea Fundaţiei Emanuel Speranţa României, s-a transformat într-o adevărată saga, cu implicaţii politice şi, iată, se invocă acum chiar aspecte penale. La început de noiembrie, preşedintele Consiliului Judeţean reclama faptul că minora de 16 ani Kanalas Aurora a ieşit din ţară fără acordul său, ca tutore legal al adolescentei. Faptul că în Texas urma să aibă parte de un program şcolar cu profesori ce se ocupă în mod special de copiii cu deficienţe nu a contat foarte mult, în contextul în care directorul DGASPC Bihor este suspectat de conducerea CJ Bihor pentru faptul că nu s-ar fi respectat toată procedura legală. Nici colegul său de partid, Dacian Foncea, nu îl slăbeşte pe Puia, acuzându-l că nu participă la şedinţele comisiei special înfiinţate la nivelul consilierilor judeţeni.

În schimb, directorul DGASPC, Călin Puia, consideră că nu a greşit cu nimic, chit că cele două comisii înfiinţate la nivelul Consiliului Judeţean îl vizează în mod direct. Atât pe el, cât şi pe secretarul Judeţului, Carmen Soltănel. „I se poate da o şansă copilului”, declară Puia, convins că adolescenta orfană, cu origini sociale extrem de modeste, poate avea un viitor mult mai bun în SUA. Acolo unde şi-ar putea găsi o familie. Directorul Puia exclude din capul locului varianta unui trafic de persoane în cazul minorei de la Ineu, elevă la Liceul „Traian Vuia” din Oradea. Acum, minora este în România, neavând acordul preşedintelui Pasztor să revină în SUA.

Preşedintele CJ Bihor îl acuză pe şeful de la Protecţia Copilului, cel care a permis ca o minoră orfană să plece la studii în State şi, eventual, pentru a fi înfiată.

„I se poate da o şansă copilului, dacă i se semnează acordul luna aceasta”. Declaraţia îi aparţine lui Călin Puia, directorul general de la Protecţia Copilului – DGASPC Bihor. Acesta se referă la cazul minorei de 16 ani Kanalas Aurora, cea care la început de noiembrie părăsea România pentru a studia în Statele Unite, sub îngrijirea unei familii din statul american Texas.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor este tutorele legal al adolescentei. Cum Pasztor a reclamat ieşirea din ţară a copilei fără acordul său expres, în condiţiile în care acordul precedent al fostului preşedinte de Judeţ, Cornel Popa, nu mai era valabil, minora a fost repatriată, în noiembrie. Iar de atunci stă în ţară, răspunzând inclusiv interviurilor luate de autorităţile de anchetă penală. Însă fără să meargă la şcoală. Potrivit spuselor lui Puia, dacă preşedintele Pasztor nu îşi dă acordul în această lună ca adolescenta să plece din nou în SUA, în luna ianuarie ar fi deja prea târziu. Este o şansă pentru ca această tânără să aibă un viitor mai bun, este convins Călin Puia. Acesta respinge orice fel de insnuări de alt tip penal, vizavi de intenţiile eventual tenebroase ale Fundaţiei Emanuel Speranţa României, din Ineu, unde copila este dată în plasament sau în privinţa intenţiilor reale ale americanilor interesaţi de Aurora.

Marți, în şedinţa de plen a Consiliului Judeţean, Puia a avut de-a face cu o atitudine potrivnică din partea preşedintelui CJ, Pasztor Sandor. Şeful Judeţului a refuzat să-i acorde cuvântul directorului DGASPC, cu care şefii CJ Bihor Pasztor şi Mang au o relaţie execrabilă. Însă, fiind funcţionar public, directorul de la Protecţia Copilului nu poate fi dat afară aşa uşor.

Foncea: Să fie mutată!

Iniţiator al unei comisii speciale de anchetă la nivelul CJ, a doua de acest fel după cea de disciplină din sânul aceleaşi instituţii, consilierul judeţean Dacian Foncea a pozat, marți, într-un căutător al dreptăţii. Cu preţul iritării colegului său de partid, Puia. Foncea a cerut chiar mutarea minorei din centrul de plasament de la Ineu, chit că, având deja 16 ani, aceasta trebuie să îşi dea acordul. Tot Foncea a vorbit despre faptul că minora nu a frecventat cursurile Liceului „Vuia”, de unde s-a obţinut o adeverinţă unde se arăta faptul că minora ar fi plecat în SUA, în vederea înfierii! Aşadar, nu pentru studii, ci pentru înfiere, a reclamat Foncea, sub privirile aprobatoare ale preşedintelui Pasztor.

„Posibilă cârdăşie”

„Cer mutarea minorei din centrul de plasament actual. Vă rog să faceţi aceste demersuri, pentru o abordare cu obiectivitate. Potrivit Legii 215, atribuţiile Consiliului Judeţean sunt acelea de a ne asigura că se îndeplinesc condiţiile de protecţie socială a minorei. Nu a fost nicio zi în acest an şcolar la şcoală. Există oadeverinţă că a fost plecată în SUA pentru încheierea procesului de adopţie.

Comisia de anchetă aşteaptă să vadă raportul juridic al DGASPC cu Fundaţia (Emanuel Speranţa României – n.red), deoarece este o posibilă cârdăşie. Nu au venit la anchetă. Să desprindă tânăra adolescentă din acel mediu şi noi, ca consilieri judeţeni, să putem aprecia obiectiv situaţia”, a afirmat Foncea, spre nemulţumirea lui Călin Puia, aflat în preajmă.

Puia, interzis de Pasztor

„Consideraţi normală situaţia în care conducătorul DGASPC nu se prezintă în faţa consilierilor judeţeni?”, i-a ridicat Pasztor mingea la fileu lui Foncea. „Am discutat cinci minute bărbăteşte. Am stat faţă în faţă şi i-am spus că e musai să vină la comisie. Mi-a fost invocat aspectul că documentele respective sunt secrete. Este eronat că oricare insituţie căreia îi cerem documente nu se implică maximum posibil. Categoric!”, a afirmat Foncea. În ciuda faptului că Puia ar fi vrut să ia cuvântul pentru a-şi expune punctul de vedere, preşedintele Pasztor nu i-a dat voie, pentru a-i demonstra, astfel, lui Puia, că este luat în colimator de către şefii săi de la Consiliul Judeţean.

Sfadă în stradă

După şedinţă, Puia şi colegul său de partid din PNL, Dacian Foncea, au continuat discuţiile pe subiect pe un ton ridicat, în faţa sediului Consiliului Judeţean. În ciuda faptului că liderul grupului PNL Ionel Avrigeanu a încercat să închidă subiectul, Puia şi Foncea au continuat să se contrazică în văzul trecătorilor. Şeful DGASPC Bihor i-a învederat lui Foncea că el, personal, nu a primit nicio invitaţie pentru a se prezenta la comisia de anchetă cerută şi înfiinţată la cererea lui Foncea şi că nu poate furniza documente despre situaţia copilului, fără acordul expres al tutorelui legal al Aurorei Kanalas – preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor.

Între timp, însă, minora rămâne la Ineu, câtă vreme autorităţile judeţene nu sunt convinse că viitorul său în SUA, la şcoala specială din Texas unde fusese dusă în toamnă este, totuşi, preferabil gâlcevei de la Consiliul Judeţean.

O minoră aflată în plasament a ieşit din ţară fără acordul preşedintelui CJ. Directorului Puia i se cere de acum demisia, „dacă se confirmă suspiciunea”.O minoră din centrul de plasament din Ineu, al Fundaţiei Emanuel Speranţa României a plecat la studii în SUA, fără acordul scris al preşedintelui C...
La propunerea lui Dacian Foncea, CJ înfiinţează o comisie specială de investigaţie. Între timp, minora K.A. a revenit în ţară. La propunerea consilierului judeţean PNL Dacian Foncea, consilierii judeţeni vor forma o comisie specială pentru analizarea împrejurărilor în care minora K.A. de 16 ani ...

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor