Viitorul FC Bihor rămâne în ceaţă

Viitorul FC Bihor rămâne în ceaţă
ORADEA – Dezbaterea publică referitoare la viitorul FC Bihor, organizată de Federaţia Patronilor Bihor, a fost marcată de absenteism masiv. Principalul invitat special, Emeric Ienei, nu a mai ajuns, în aceeaşi situaţie aflându-se majoritatea candidaţilor la fotoliul de primar al Oradiei sau la cel de preşedinte al Consiliului Judeţean, semn că FC Bihor nu reprezintă o prioritate.

„FC Bihor este echipa tuturor bihorenilor, iar eu am fost întotdeauna legat de acest club, iar cineva trebuia să se implice, pentru că urmează vacanţa şi situaţia echipei trebuie să se rezolve într-un anumit mod. Nu vom rezolva astăzi problema, dar poate fi un prim pas pentru a oferi sugestii şi sprijin celor implicaţi”, a explicat Ioan Lucian motivele pentru care a organizat această întâlnire. Câţiva dintre aspiranţii la cele două funcţii importante au fost Mihai Bar, Călin Raita, Decebal Hanaş, Ovidiu Gabor şi consilierul Szabo Odon, care l-a reprezentat pe preşedintele CJ, Kiss Alexandru. Alături de aceştia au luat loc preşedintele FCB, Alexandru Toth, şi foştii fotbalişti Zare, Ovi Lazăr, Pap Deac, Sorin Pop şi câţiva susţinători. Singurul invitat special al lui Ioan Lucian a fost Ionuţ Popa, care a expus celor prezenţi modelul după care este susţinut financiar clubul Poli Iaşi. „Ori eşti patronat de un privat, ori duci o luptă politică pentru a fi susţinut. La Iaşi există un primar care este mort după fotbal. Când am mers acolo nu aveam nici teren de antrenament, iar în patru luni problema bazei de pregătire s-a rezolvat, plus că avem la stadion nocturnă şi un cantonament de trei stele.

Modelul Poli Iaşi

Susţinerea sportului din Iaşi este făcută printr-o fundaţie „Pro Sport”, care sprijină toate echipele. Poli Iaşi consumă cei mai mulţi bani cu cantonamente, deplasări, salarii şi prime, sume decontate de această fundaţie”, a explicat Popa, care a adăugat că un judeţ cu un potenţial economic ca şi Bihorul trebuie să aibă echipă în prima ligă: „Dacă Mioveniul a avut echipă de A, dacă Piatra Neamţ rămâne în prima ligă 100 de ani sau 200 de ani doar că are stadion modern, de ce nu poate şi Oradea?”. Aproape toţi cei prezenţi au admis că apariţia în acţionariatul clubului a unui privat care să deţină majoritatea ar fi o soluţie viabilă pentru viitorul FCB, dar au considerat preţul de aproape 3 milioane de euro cerut de municipalitate pentru pachetul de 77% din acţiuni ca fiind exagerat, chiar ireal.

Variante propuse

Soluţiile prezentate pentru finanţare au diferit. Raita a propus ca FCB să fie cedată gratis, pe baza unui contract cu clauze clare, către un privat care în doi ani să reuşească promovarea. Alexandru Toth a propus că cei 2% din impozitul global să fie direcţionat către o fundaţie, iar astfel s-ar putea aduna circa 80-90 miliarde de lei vechi. Decebal Hanaş a oferit soluţia acţionariatului în participaţiune, format din investitorul privat, CL şi CJ. Szabo Odon a admis că şi pe viitor CJ va rămâne alături de fotbalul bihorean, dar că ar fi bine ca un investitor privat să se implice, iar Mihai Bar şi-a declarat implicarea totală dacă va câştiga şefia CJ. „Subscriu la tot ce înseamnă revenirea FC Bihor în prim-plan. La potenţialul judeţului Bihor e inadmisibil să nu avem o echipă în prima ligă, chiar în primele zece”, a precizat Bar.

Contradicţii pe final

Foştii fotbalişti şi-au exprimat frustrarea că în club, în afară de Baba şi Kiss, nu sunt oameni care au jucat la FC Bihor. „La Poli Iaşi, în organigrama clubului sunt zece foşti fotbalişti”, le-a dat dreptate Ionuţ Popa. Discuţiile au degenerat în final, când Ovi Lazăr şi Sorin Pop au minimalizat performanţele reuşite de juniorii de la Centrul de Copii şi Juniori al FC Bihor şi chiar parcursul echipei în acest sezon. „Nu avem echipă de Divizia B, iar în acest an s-a salvat conjunctural de la retrogradare. Părerea mea e că în ultimul an şi jumătate banii nu au fost cheltuiţi în mod judicios. Mai lăsaţi la FC Bihor şi pe cei care se pricep. Acum la FC Bihor antrenează arbitrii, iar foştii fotbalişti şi profesioniştii nu sunt băgaţi în seamă”, a răbufnit Ovi Lazăr. Replica a venit imediat, preşedintele Toth afirmând că problemele actuale ale FC Bihor vin din perioada când clubul a fost condus de profesionişti, făcând aluzie la perioadele Ienei şi Sătmăreanu, moment când Lazăr a părăsit sala.

Pe final, Ioan Lucian i-a sugerat lui Szabo Odon ca posturile executive de la FC Bihor să fie scoase la concurs. „De ce conducătorii clubului să fie aleşi de Delorean, Matei sau alţii, şi nu de contribuabilii bihoreni?”, a conchis Lucian.

Teodor Biris0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !