Viituri atenuate

3Comentarii
Viituri atenuate
La câteva zile de la inaugurare, Acumularea Suplacu de Barcău şi-a dovedit utilitatea în atenuarea undelor de viitură înregistrate pe râul Barcău.

În perioada 1-6 decembrie pe râul Barcau s-au înregistrat creşteri ale debitelor în localităţile Marca, Balc, Marghita şi Sălard. În localitatea Marca, în mod normal râul Barcău înregistrează un debit de 4,30 mc/s, însă în data de 2 decembrie în mai puţin de şase ore s-au înregistrat debite de zece ori mai mari şi anume de 48,5 mc/s.

Viitura din localitatea Marca a fost însă atenuată de Acumularea de la Suplacu de Barcău prin preluarea în acumulare a unui volum de aproximativ 5 milioane mc apă. Astfel, debitul cu care s-a evacuat apa din acumulare a scăzut de la 48,5mc/s la 30mc/s. În aceste condiţii s-a evitat producerea de viituri în localităţile din aval şi anume Balc, Marghita şi Sălard”, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crişuri.

Utilitate

Unda de viitură a depozitat în Acumularea Suplacu de Barcău şi o însemnată cantitate de deşeuri, în special pet-uri. ABA Crişuri a mobilizat o echipa de 30 de angajaţi care, până la ora actuală au strâns peste şase metri cubi de pet-uri. Acţiunea este îngreunată şi de condiţiile meteorologice dar şi de cantitatea mare de deşeuri acumulată. „A fost necesar să intervenim cu bărci să suplimentăm numărul formaţiilor de lucru pentru a putea curăţa acumularea de pet-uri aduse de viitură. Problema poluării cursurilor de apă se simte cel mai tare după ce apele se retrag”, a completat Pásztor Sándor.

Conform statisticilor, la ora actuală debitele sunt în scădere şi indică 8,30 mc/s la Marca, 22,7 mc/s la Balc, 33,2 mc/s la Marghita şi 47mc/s la Sălard.

Acumularea complexă Suplacu de Barcău are un volum maxim de 15 mil mc de apă şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 230 de hectare. Barajul are o lungime de 1.725 metri, înălţime de 11 metri şi lăţime de 6 metri

S.Al.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor