„Vikingul”, 18 de ani de închisoare

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
11Comentarii
Szabo Kiraly Zoltan
Szabo Kiraly Zoltan

Cererea de schimbare a încadrării juridice a Parchetului Bihor a fost admisă. Szabo Karoly Zoltan, condamnat la 18 ani de închisoare.

Judecătorii Tribunalului Bihor au admis, pe 9 martie, cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor de schimbare a încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina lui Szabo Karoly Zoltan, din omor în omor calificat. În baza acesteia, cel supranumit Vikingul a fost condamnat la o pedeapsă de 18 ani de închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat.

Totodată, magistraţii Tribunalului Bihor i-au interzis inculpatului, pe o perioadă de cinci ani, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, cu titlu de pedeapsă complementară.

Din durata pedepsei pronunţate au fost scăzute durata reţinerii din data de 4 martie 2015 şi a arestului preventiv din data de 5 martie 2015.

„În baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală menţine starea de arest a inculpatului instituită în baza Mandatului de Arestare Preventivă nr. 12/05.03.2015 şi îl obligă pe inculpatul Szabo Karoly Zoltan la plata de despăgubiri civile cu titlu de daune materiale în sumă de 4.038,85 lei în favoarea părţii civile Elena Gabriela Popa. În baza art. 3 şi 4 din L. 76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat in vederea stabilirii profilului genetic al acestuia. În baza art. 112 alin. 1 lit. b Cod penal dispune confiscarea specială a corpurilor delicte, respectiv un cuţit cu mâner de culoare galbenă, un cuţit cu mâner din plastic negru cu lungimea totală de 32 de cm, un briceag cu lama desfăcută având inscripţia Columbia pe lamă şi inscripţia Fox pe mânerul metalic. Din fondurile Ministerului Justiţiei achită onorariului traducătorului de limba maghiară Radu Leu, aferent unui nr. de 27 de pagini traducere din limba română în limba maghiară, reprezentând rechizitoriul. În baza art. 274 alin. 2 Cod proc. pen. obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, respectiv la plata sumei de 1.500lei”, se arată în decizia instanţei.

Hotărârea nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare. Andrei Tărău, avocatul lui Szabo Karoly Zoltan, a formulat apel chiar în ziua pronunţării.

„Hotărârea nu este motivată încă. Noi am formulat apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea. Contestăm schimbarea încadrării juridice a faptei comise de clientul meu – din omor simplu, în omor cu premeditare”, a declarat avocatul Andrei Tărău, apărătorul lui Szabo Karoly Zoltan.

Stare de fapt

Szabo Karoly Zoltan este acuzat că l-a ucis cu sânge rece pe tânărul Adrian Mario Popa (27 ani), angajat într-un local de pe strada Vasile Alecsandri din Oradea.

Inculpatul şi victima se cunoşteau, de altfel, din barul unde lucra cel din urmă.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor „inculpatul ar fi bănuit pe victima că i-ar fi sustras circa 7.000 de lei din geacă. Pe 3 martie 2015, s-a deplasat la barul aflat pe strada Tudor Vladimirescu şi i-a cerut ospătarului să iasă să discute. Apoi s-au deplasat cu un autoturism până la pe Aleea Călinului, unde au intrat în apartamentul inculpatului pentru explicaţii. Însă discuţia a degenerat iar victima a fost lovită cu un briceag în zona gâtului, drept pentru care a încercat să fugă. Însă inculpatul l-a prins în prag şi a reuşit să-l tragă înapoi în locuinţă lovindu-l apoi, repetat, cu un cuţit. Ca urmare, victima a căzut în hol şi a decedat. Inculpatul a înfăşurat trupul neînsufleţit într-un covor, apoi într-o foaie de cort, şi l-a legat cu sfoară păstrându-l pe hol până a doua zi. Între timp a trecut de mai multe ori prin hol pentru a merge la bucătărie să mănânce sau să se odihnească în dormitor. Dispariţia tânărului Adrian Mario Popa a fost sesizată Poliţiei de colegii din bar. Cum inculpatul era cunoscut în mediile de anchetă, s-a efectuat o percheziţie la locuinţa acestuia unde s-a găsit şi trupul victimei. Inculpatul şi-a recunoscut parţial fapta dar a nuanţat susţinând că victima l-ar fi atacat cu briceagul ceea ce e puţin plauzibil şi datorită diferenţei semnificative de statură dintre ei doi.

Potrivit unor surse juridice, banii pentru care s-a iscat conflictul ar fi provenit din vânzări de droguri.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor