Vin bani pentru apă-canalizare?

Nicolae Nemirschi
Nicolae Nemirschi
Prezenţa ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, la Oradea, ar putea să fie realmente benefică pentru oraş. Mai cu seamă că lucrările la dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare din Oradea trenează deja de câteva luni, din pricina subfinanţării de la Ministerul Mediului. Nemirschi a anunţat însă că sunt şanse ca lucrările să se deblocheze într-o anumită măsură.

„Azi-dimineaţă am discutat la Prefectură cu domnul primar despre lucrările la extinderea reţelei de apă şi canalizare din Oradea. Din nefericire avem parte de un blocaj din cauza lipsei de finanţare. Eu sper ca în următoarele două săptămâni să deblocăm puţin lucrurile”. E declaraţia ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, făcută vineri la Oradea.

Ministrul vorbea despre proiectul pentru care în 2006 Ministerul Mediului semna un Memorandum cu Primaria Oradea, privind finanţarea lucrărilor de extindere a reţelei de apă-canal. Interesant, Nemirschi a arătat că în acordul de finanţare se arată că ministerul va finanţa această investiţie în limita fondurilor disponibile.

 

Efectul domino

Ilie Bolojan a confirmat discuţiile avute cu ministrul. „I-am prezentat situaţia generală, pe care de fapt ministrul o cunoştea. Acest blocaj e real şi la nivelul altor localităţi din Bihor. Ştiam că dânsul are o problemă de finanţare, însă noi avem aici o situaţie specială. I-am spus domnului Nemirschi faptul că nefinalizarea unor lucrări periclitează un alt proiect, de extindere a reţelei apă-canal în toată zona metropolitană, ce e finanţat prin fonduri europene. Sper să reuşească să aloce fonduri măcar pentru acele zone de lângă Centură, astfel încât proiectul de extindere a reţelei în ZMO să poată porni”, ne-a declarat primarul.

 

Practic, proiectul finanţat de UE nu poate fi transpus în realitate decât dacă Ministerul Mediului va pune la dispoziţie fondurile necesare finalizării lucrărilor în zonele de la periferia Oradiei, la care vor fi racordate noile reţele ce vor deservi comunele din ZMO.

 

Soluţia ministrului

Edilul-şef de la Primaria Oradea ne-a dezvăluit că ministrul Nemirschi a venit cu o soluţie inovativă, menită să asigure reluarea lucrărilor: Ministerul Mediului ar urma să emită către constructorii angrenaţi în lucrările din Oradea bonuri de garanţie guvernamentală. Cu aceste bonuri, societăţile ce au contractate lucrări vor putea merge la bănci, care să finanţeze firmele, iar la anul ministerul să acopere datoriile firmelor.

 

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !