Vin fonduri europene pentru traficul fluvial din România. Între timp, Dunărea atinge cote minime

Apele Dunării au scăzut dramatic, la Budapesta, dezvelind suprafețe uscate pe insula Margareta și sub podul Margareta
Apele Dunării au scăzut dramatic, la Budapesta, dezvelind suprafețe uscate pe insula Margareta și sub podul Margareta - © Foto: EPA
În timp ce Dunărea atinge cote minime, comisarul Crețu anunță investiții pentru infrastructura fluvială. 59 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în modernizarea ecluzelor de pe canalele Dunăre – Marea Neagră și Midia Năvodari – Poarta Albă, anunță comisarul european Corina Crețu.

Este vorba despre asigurarea conexiunii optime a portului Constanța cu fluviul Dunărea.

„Proiectul va permite o mai bună exploatare a potențialului uriaș de care dispune traficul fluvial în ceea ce privește schimburile comerciale. El va aduce beneficii economiei întregii regiuni de sud-est a României și, pe plan mai larg, celei a macro-regiunii Dunării, ce reunește nouă state membre ale UE și alte cinci țări vecine”, declară comisarul european pentru politică regională.

Lucrările vor permite un trafic fluvial cu aproape 50% mai mare, în paralel cu îmbunătățirea gradului de siguranță a navigației și creșterea nivelului de protecție a zonelor limitrofe în caz de inundații.39894700_844115212643504_270953698404859904_n

Cele două canale de navigație fac parte din rețeaua transeuropeană de transport, secțiunea ce leagă fluviile Rin și Dunăre. Lucrările urmează a fi finalizate în anul 2021, transmite Comisia Europeană.

Dunărea a scăzut

În altă ordine de idei, chiar în această perioadă, cotele apelor Dunării au ajuns la niveluri minime, din cauza secetei. La Budapesta, o elongație a insulei Margareta a ieșit de sub ape, permițându-le trecătorilor să se plimbe și să se fotografieze pe noile suprafețe ce au ieșit de sub Dunăre. Se așteaptă ca precipitațiile prognozate pentru centrul Europei să conducă la o corecție a cotelor apelor Dunării.
Dunărea se confruntă cu cote mici și în Serbia, și pe granița româno-bulgară.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor