Vin mai puţini străini în ţară

În primele noua luni ale acestui an, traficul prin punctele de trecere a frontierei din subordinea Directiei Politiei de Frontiera (DPF) Oradea a înregistrat o crestere usoara, dar continua de la un trimestru la altul.

Astfel, în aceasta perioada, fata anul trecut, numarul cetatenilor români trecuti peste granita a crescut cu 11,2% . Acelasi procent s-a înregistrat atât la intrarea în România, cât si la iesirea din tara. În schimb, la cetatenii straini s-a înregistrat o scadere cu 31%, cea mai semnificativa scadere fiind pe intrarea în tara, cu 44%.


„Concluzionam ca în 2005 traficul de calatori este sensibil egal cu cel din 2004, în conditiile cresterii valorilor la cetatenii români, corespunzator cu reducerea importanta a traficului la cetatenii staini si mai cu seama pe sensul de intrare în tara”, a precizat subcomisarul Mircea Chiorean, purtatorul de cuvânt al DPF Oradea.

Mai multi români întorsi


În ceea ce priveste situatia românilor carora nu li s-a permis iesirea din tara, aceasta este într-o oarecare scadere. Frontieristii spun ca principalele cauze pentru care românii au fost întorsi din drum au fost lipsa mijloacelor de întretinere, dar si nereguli în documentele de calatorie ale cetateanului sau ale firmei transportatoare.


Printre principalele descoperiri realizate de pazitorii fruntariilor tarii în perioada mentionata mai sus se numara opt autoturisme în neregula, cinci arme si 225 de cartuse. Au fost descoperite de asemenea la participantii la trafic 121 kilograme de droguri si 4.400 de euro în bancnote false.

Simona Drimbau